Išskiriami septyni šuniuko vystymosi ir socializacijos etapai:

0-7 savaitės:

Šiuo periodu šuniukas mokosi būti šunimi: tinkamo socialaus elgesio su kitais šunimis. Bendravimas su motina ir kitais šuniukais vadoje moko kontroliuoti kandžiojimąsi, tinkamų gestų įvairių emocijų ir padėties išreiškimui tarp kitų šunų bei bendro pasitikėjimo savimi.

Šuniukai – našlaičiai, išauginti be motinos dažnai patiria sunkumų bendraudami su kitais šunimis. Dalį praleistų pamokų, atsargiai kuriant tam sąlygas, šuniukas gali gauti ir vėliau (specialistai nesutaria, kada vėliau tampa per vėlu). Našlaičiai, ypač užauginti dirbtinai maitinant, dažnai užauga problematiškais šunimis. Suteikti namus tokiam šuniukui patartina tik jeigu turite šuns elgsenos korekcijos patirties.

7-8 savaitės:

Idealus laikas naujiems namams. Geriausias amžius stipriausio ryšio su žmogumi kūrimui. Šuniukai pakankamai subrendę pokyčiams ir tvarkos namuose mokymo pradžiai. Tyrimai rodo, kad 49ta gyvenimo diena yra pati idealiausia kelionei į naujus namus.

8 – 10 savaičių

„Baimių periodas“, šuniukas šiuo metu ypatingai jautrus naujiems įspūdžiams. Šiuo metu sukurtos asociacijos palieka nepakeičiamą atspaudą šuns formavimuisi. Būtina suteikti šuniukui kuo daugiau teigiamų situacijų su kitais žmonėmis, šunimis ir naujomis situacijomis. Supažindinti su įvairiais paviršiais, garsais, patalpomis jeigu šuniukas gyvena lauke.

Lygiai taip pat svarbu vengti skausmingų ar gąsdinančių situacijų, ypač iki 11 savaičių amžiaus. Neišvengiamus nemalonumus kaip skiepai reikia paversti teigiama patirtimi jūsų pačių reakcijos dėka. Stenkitės pradžiuginti nemaloniai pasijautusį šuniuką girdami, duodami skanėstus, paversdami situaciją žaidimu. Niekada neguoskite šuniuko! Tai tik įtikins jį, kad bijoti yra ko, kadangi šeimininkas taip pat nusiminęs.

BrunoBoxerPuppy7WeeksSocializationChickensCats2

8 – 16 savaičių:

Puikus laikas pradėti lakyti dresūros užsiėmimus. Dresuotojas turėtų padėti jums mokyti savo šuniuką, suprasti jo elgseną ir reakcijas. Užsiėmimai turėtų būti smagūs ir sėkmingi. Kadangi šuniukas dar labai priklausomas nuo jūsų ir nori visada būti šalia, pasinaudokite šiuo laiku patikimam komandos „Pas mane“ treniravimui.

Niekada, jokiu būdu nebauskite šuniuko, jeigu jis atbėgo pas jus. Nesvarbu, po kiek laiko ar kelių komandų. Jokiu būdu nenaudokite bausmes ar korekcijas, kol šuniukas tvirtai neišmoko komandos naudojant teigiamą skatinimą. Atsisveikinkite su dresuotoju, kuris pradės mokymą nuo neigiamo fizinio poveikio, kaip staigūs tampymai ar kiti labai nemalonūs šuniukui veiksmai.

Parodykite šuniukui pasaulį, pozityviai supažindinkite su kuo daugiau naujų daiktų, situacijų ir įvairaus amžiaus ir išvaizdos žmonių. Visada kontroliuokite situaciją, kad šuniukas gautų tik teigiamą patirtį. Veskite šuniuką su pavadėliu, kad galėtumėte išvengti pavojingų ir bauginančių situacijų.

4 – 6 mėnesiai:

Šis periodas įprastai pasižymi pamažu didėjančia šuniuko nepriklausomybe ir pasitikėjimu savimi. Šuniukas trauksis vis toliau nuo jūsų, genamas savo smalsumu ir augančiu pasitikėjimu aplinkiniu pasauliu.

Tęskite mokymą, jeigu įmanoma grupėje. Pradėkite treniruotis prie įvairių dirgiklių, jeigu pradėjote mokymą anksti, prireikus galite naudoti ir lengvas korekcijas. Veskites šuniuką kartu visur! Šis etapas labai svarbus stipraus ryšio su šunimi stiprinimui, kuris padės įveikti jau neužilgo prasidėsiančią paauglystę.

6 – 12 mėnesių:

Net su geriausiu šuniuko paruošimu, šiame etape pasitaikys ir sudėtingų situacijų. Šuniuko – jauno šuns poreikis naujiems stimulams, bendravimui ir aktyvumui be galo aukštas, o tolerancija nuoboduliui labai žema.

Šiame etape pasiekiama lytinė branda, šuniukas gali pradėti tikrinti anksčiau nustatytas ribas. Venkite situacijų kurios gali leisti šuniukui rodyti nepaklusnumą, pavyzdžiui vedžiojimo be pavadžio neaptvertoje teritorijoje. Suteikite jaunam šuniui galimybę išnaudoti savo energiją, gauti naujų įspūdžių. Tęskite mokymą, tam tikri sunkumai tikėtini ir juos reikės kantriai įveikti.

12- 18 mėnesių:

Šiame etape šuo pasiekia emocinę brandą: mažos veislės anksčiau, didelės vėliau. Nors kartais šuo vis dar gali tikrinti leidžiamas ribas, pamažu santykiai šeimoje nusistovi, pasiekiamas stabilus paklusnumas. Šuns aktyvumas kiek mažėja, tad dažniausiai baigiasi tokios problemos kaip graužimas, perdėtas lojimas.

Pagrindis šuns vystymasis baigtas, tačiau šuo – socialus gyvūnas, tad nepamirškitejo poreikių bendravimui ir naujiems įspūdžiams. Tolimesnis mokymas, kad ir mokant vis naujus smagus triukus ar ruošiant sportinėms programoms, padės palaikyti ir stiprinti šuns ryšį su šeimininku.

 

Įsigijus šuniuką tinkamiausiu metu ir skiriant pakankamai dėmesio jo socializacijai ir mokymui, jokių sunkumų neturėtų kilti. Jeigu įsigyjate vyresnį nei 8 savaičių šuniuką iš veisėjo, įsitikinkite, kad su juo buvo užsiimta socializacija ir pradiniu mokymu. Šuniukų būryje ar voljere be dėmesio likęs augantis šuniukas gali patirti sunkumų prisitaikant prie naujo šeimininko. Taip pat nepatariama vienu metu auginti dviejų šuniukų, kadangi neskyrus pakankamai individualaus dėmesio, potyrių su žmogumi jie linkę prisirišti vienas prie kito ir begalo sunkiai mezga ryšį su žmogumi. Jeigu norite auginti du šuniukus vienu metu, jie turi leisti laiką atskirai, su žmonėmis ir galbūt kitais suaugusiais šunimis, tik kartais susitinkant.

Jeigu pasiryžote išgelbėti benamį šuniuką, visų pirma noriu padėkoti jums už šį sprendimą. Priimant nežinomos praeities šuniuką ar suaugusį šunį į savo šeimą galite tikėtis didesnių sunkumų, tačiau jie gali būti to verti. Susidūrę su bet kokiomis elgesio problemomis nedelskite ir kreipkitės į specialistą. Su dauguma problemų galima susidoroti atkakliu ir kryptingu darbu bei turėti geriausią draugą. Priglausti suaugę šunys neretai jaučia ypatingą dėkingumą ir prisirišimą žmogui, kuris suteikė jiems puikų gyvenimą. Bet nepamirškite, kad šis sprendimas turi ir daugiau rizikos, gyvenimas su tokiu šunimi gali pareikalauti daugiau pastangų.