fbpx

Sterilizacija ir kastracija: ar verta?

Neseniai Facebook erdvėje teko pradėti diskusiją su viena veterinarijos klinika. Deja, pabaigti jos neteko, nes į eilinį mano argumentuotą komentarą, sulaukusį šunų šeimininkų palaikymo, nebuvo atsakyta. Klinikos mėgsta piršti sterilizaciją ir kastraciją, pastoviai pabrėždami jos privalumus (neretai abejotinus). Logiška, tai techniškai labai paprasta ir pelninga operacija. Deja, apie riziką visada nutylima. Manau, kad jūs irgi turėtumėte gauti daugiau informacijos prieš sprendžiant, ar ryžtis operacijai.

Nesuklyskit, nesu prieš šias operacijas. Yra situacijų kai jos būtinos ir gelbėja gyvybes, pavyzdžiui radus nebepagydomą piometrą ar gimdos, sėklidžių vėžį. Kartais nauda persveria riziką, kaip šunų prieglaudose atveju. Juos pasiima ne tik atsakingiausi šeimininkai. Ne visi bus pasiryžę akylai saugoti priglaustinuką, pasitaikydavo ieškoti namus padovanotos kalytės šuniukams. Tačiau klinikų propaganda nuėjo daug toliau. Šiandien agituojama sterilizuoti ar kastruoti kiekvieną gyvūną kai tik jam sueis 6 mėnesiai, kurio savininkas nėra profesionalus veisėjas (ačiū jau už tiek…). Iš visų pusių girdime, kad sterilizacija apsaugo nuo vėžio, piometros, rūpesčių, elgesio problemų ir net prailgina šuns gyvenimą! Nereali prevencija! Kol nuo jūsų slepiama rizika…

Nėra net vienareikšmiško viešo sutarimo, ką šios operacijos reiškia. Gaji nuomonė, palaikoma dalies veterinarų, kad sterilizacija daroma kalėms, o kastracija patinams. Kam gi sklaidyti mitus ir informuoti apie skirtumus bei alternatyvas? Svarbiausia juk įkalbėti operuoti… Medicininiu požiūriu sterilizacija – latakų perrišimas, nešalinant organų. Vakaruose neretai pasirenkama ir žmonių, kurie nori efektyviausios kontracepcijos visam likusiam gyvenimui. Kastracija – lytinių organų pašalinimas. Būtent tai tradiciškai atliekama tiek kalėms, tiek šunims. Sterilizacijos atveju likę organai toliau gamina lytinius hormonus ir nepaveikia kitų organizmo funkcijų. Kastracijos metu šie organai pašalinami ir dėl smarkiai pasikeitusio lytinių hormonų kiekio paveikiama tiek gyvūno fiziologija, tiek charakteris. Toliau naudosiu teisingą terminą abiems lytims – kastracija.

Peržiūrėkime realias kastracijos pasekmes:

  • Vėžys

Kiek daug šeimininkų tiki, kad kastracija apsaugos jų augintinius nuo vėžio… Teko net matyti komentarus, kad gali arba kastruoti, arba leisti numirti nuo vėžio. Labai dramatiška, bet ar teisinga? Tiesos grūdas tikrai yra, pašalinus organą, jo vėžio nebus. Jūsų augintinis neturės gimdos ir kiaušidžių ar sėklidžių vėžio. Jo rizika aplamai maža, kai kuriais šaltiniais iki 0,5% kalėms ir iki 1% patinams, ir jau radus auglys dažnai sėkmingai pašalinamas kastruojant. Bet niekas negali apsaugoti nuo kraujo, kepenų, plaučių ir visų kitų likusių organų vėžio. Dažnai teigiama, kad kastracija apsaugo nuo pieno liaukų vėžio. Ieškant naujausių mokslinių tyrimų šia tema, radau du tyrimus kurie ryšio nerado, ir vieną kuris rado nedidelį ryšį. Teigiamas poveikis abejotinas.

Vėžį randame ir tarp rizikos. Kastruotiems šunims ženkliai padidėja kaulų vėžio – osteosarkomos tikimybė, ši vėžio forma labai dažna didesniems šunims ir dažniausiai baigiasi mirtimi. Tyrimų duomenimis, po kastracijos rizika padidėja 2,2 karto, dar daugiau jeigu kastruojama labai ankstyvame amžiuje – iki metų. Lytinių hormonų ir kaulų ryšys gerai žinomas ir žmonėms, moterys po menopauzės, netekus lytinių hormonų, neretai kenčia nuo kaulų išretėjimo.

Tai dar ne viskas… Kastracija padidina širdies vėžio riziką. 1,6 karto patinams ir net daugiau nei 5 kartus kalėms. Kai kurioms veislėms šis vėžio tipas net be padidintos rizikos tampa dažna mirties priežastimi. Kalėms kastracija taip pat 2,2 karto padidina blužnies vėžio tikimybę. Čia neminėsiu kitų, retų auglių rizikų padidėjimą, nuorodą į pilną sąrašą anglų kalba rasite apačioje.

Žinoma, yra atvejų, kai dėl kažkokių priežasčių šuo jau turi padidėjusią reprodukcinės sistemos vėžio riziką. Pavyzdžiui, kriptorchams patinams, kai nenusileidžia viena ar abi sėklidės. Tuo atveju dėl didesnės temperatūros pilvo ertmėje, nei kapšelyje, gerokai padidėja sėklidžių vėžio rizika.

Kastracija tokiais atvejais rekomenduojama, tačiau nebūtina skubėti. Galima išvengti ankstyvos kastracijos rizikų sulaukus pilnos šuns brandos. Mažoms veislėms tai apie metų, didelėms apie dviejų metų amžius. Kastruojant pilnai subrendus išvengsite ir reprodukcinių organų vėžio grėsmės, ir maksimaliai sumažinsite kastracijos pasėkmes.

Manikins_SpayDog_05

  • Tariami nėštumai

Dalis kalių po rujos praėjus dviems mėnesiams patiria tariamus nėštumus. Kalė pradeda ruošti guolį, „įsivaikina” žaislus ir net atsiranda pieno. Hormonų lygis imituoja nėštumą ir gimdymą. Šį procesą dažniausiai galima sustabdyti laiku sumažinus maisto kiekį ir padidinus fizinį krūvį, tačiau kartais to neužtenka. Dažni ir ypatingai stiprūs tariami nėštumai gali gerokai nuvarginti kalės organizmą. Jeigu ši problema tikrai rimta, kastracija gali tapti geriausia išeitimi.

  • Šlapimo nelaikymas

Ši pasekmė aktuali kalių savininkams. Be galo skaudi, ir, deja, palikusi be namų ne vieną kastruotą kalytę… Nusaugoti kalės rujos metu nesugebantys žmonės retai susitaiko su šlapimo nelaikančiu šunimi namuose, ypač jei jis ne iš mažiausių veislių ir balas palieka įspūdingas… Šlapimo nelaikymas pasireiškia nuo 4 iki 20% kastruotų kalių, didelę riziką turi kalės su kupiruota uodega. Kastracijos sukeltas šlapimo nelaikymas negali būti pilnai išgydomas, tik kontroliuojamas pastoviai naudojant vaistus. Turint omeny pasekmės rimtumą ir dažnumą, tai svarbi priežastis pagalvoti, ar verta.

  • Nutukimas

Ši problema žinoma daugeliui. Kalėms nutukimo tikimybė padidėja du kartus, patinams tris. Galbūt savaime nutukimas ir ne toks baisus, tačiau jis su savimi neša kitas sveikatos problemas. Ypač pavojingas gali būti, jeigu šuo jau turi polinkį į kitas problemas, pavyzdžiui displaziją (didelių veislių rykštė) ar girnelės išnirimą (dažna mažų veislių problema, neretai reikalaujanti operacijos). Papildomas svoris gerokai paryškina šias problemas ir apsunkina gydymą. Negalime užmiršti ir gyvenimo kokybės pokyčio, iš prigimties aktyvus šuo gali tapti fiziškai nepajėgus mėgautis gyvenimu. Veterinarai mėgsta sakyti, kad dieta apsaugos kastruotą šunį nuo nutukimo. Deja, kai tai susiję su hormonų pokyčiais, šunys tunka ir „iš oro”. Gali būti labai sudėtinga patenkinti šuns būtinų maistinių medžiagų poreikį ir kartu išvengti nutukimo.

  • Narkozės rizikos

Šiais laikais ne tiek ir daug šunų nugyvena savo gyvenimą nei karto negavę narkozės. Nepabudimo rizika nėra didelė, tik 0,1%, bet jeigu tai nėra būtina, ar reikia rizikuoti? Kai kurios veislės turi ir gerokai padidintą mirties dėl narkozės riziką:
Koliai, Šelčiai, Borderkoliai ir Australų aviganiai turi didelę MDR1 geno mutacijos tikimybę, kuri padidina jautrumą narkozei. Veterinaras privalo mažinti narkozės dozę, kitu atveju nemažai šunų miršta nuo perdozavimo.
Kurtų sulėtintas metabolizmas, padidintas jautrumas keletui iš narkozei naudojamų preparatų ir žemas kūno riebalų procentas padidina jų mirties riziką. Veterinaras turi žinoti, kurių preparatų vengti, kurių dozę mažinti ir kuriuos leisti lėčiau. Deja, mažuma susipažinę su šių veislių specifika. Šaltas stalas taip pat gali sukelti hipotermiją, tad temperatūra turi būti palaikoma papildomai.
Brachicefališkos veislės (buldogai, mopsai, bokseriai, pekinai ir keli kiti) turi daugiau sunkumų kvėpuojant, kas padidina riziką narkozės metu. Veterinaras turi ypatingai stebėti, ar šuns kvėpavimo takai neužsiblokavę, ar jis gauna pakankamai deguonies.
Dobermanai linkę į kardiomiopatiją, kuri stipriai padidina širdies sustojimo riziką narkozės metu. Taip pat jie turi padidintą Von Willebrand ligos riziką. Ji neleidžia kraujui krešėti ir laiku nepanaudojus specifinių vaistų, šuo gali nukraujuoti ir nuo mažesnės žaizdos, nei operacinis pjūvis.

Should-I-spay-my-dog-e1425077904575

  • Populiacijos kontrolė

Kastracija neabejotinai turi tiesioginį poveikį kontroliuojant uždaras populiacijas. Laisvai besidauginanti šunų pora per 7 metus gali susilaukti iki 50000 palikuonių per keletą generacijų. Benamių ir neatsakingai auginamų šunų kastracija tikrai gali sumažinti prieglaudose užmigdomų šunų skaičių, jeigu bus kastruota pakankamai didelė tokių šunų dalis. Privačių prieglaudų iniciatyvos kastruoti visus dovanojamus šunis ir pagalba apmokant kastraciją tiems, kas negali sau to leisti, yra sveikintinos iniciatyvos. Tai tas atvejis, kai kastracija tikrai yra mažesnis blogis.

  • Poveikis elgsenai

Kaip dresuotojai, man ypatingai pikta, kai patinai kastruojami tik dėl nedidelių elgesio problemų. Niekaip neįmanoma pateisinti šeimininkų, kurie guldo šunį po peiliu, nes jis „pernelyg aktyvus” ar negrįžta pakviestas. Kur dingo paprasta ir visiškai saugi išeitis – fizinis aktyvumas ir dresūra? „Hiperaktyvus” šuo tikrai aprims nutukęs, tik kiek žalos tai padarys jo sveikatai? Kastravus anksti, iki 6-12 mėnesių priklausomai nuo dydžio, šuo niekada nesubręs. Tiek fiziškai, tiek emociškai jis liks šuniuku ir elgsis atitinkamai. Mažiau žymėsis, mažiau pešis su patinais, bet ir nepasieks gamtos numatytos fizinės formos, liks ištįsusiu paaugliu. Kastruojant po lytinės brandos (o dažniausiai dėl elgesio kastruojama tada, jau išlindus problemai) elgesys jei ir pasikeis, tai labai nežymiai. Jeigu patinas pjovėsi su kitais, jis ir pjausis. Gal net daugiau, nes pasikeitus jo kvapui kiti patinai gali kitaip reaguoti į jį, kas gali išprovokuoti kovą. Tie minimalūs pokyčiai nėra to verti…

Yra tam tikros elgesio problemos, kurias aš laikau pakankama priežastimi kastracijai. Mažos veislės patinui žymint namuose kastracija gali būti rekomenduota, nors irgi patarčiau vengti labai ankstyvos kastracijos. Kita priežastis – hiperseksualumas. Ne, kalbu ne apie jojimą ant kojų, tai visai nesusiję su lytine funkcija. Tai tas retas atvejis, kai kalei rujojant kilometro spinduliu šuo visiškai praranda protą. Ištisai cypia, kaukia prie durų, nebevalgo savaitėmis.

Planuojant kastruoti dėl tokių priežasčių, šiais laikais yra galimybė išbandyti jos poveikį prieš darant negrįžtamą žingsnį. Galima išbandyti cheminę kastraciją. Naudojamas implantas, kuris šešiems mėnesiams suteikia kastracijos poveikį. Implanto poveikiui pasibaigus, grįžta įprasta šuns būsena ir vaisingumas. Tuo metu galima nuspręsti, ar atlikti kastraciją visam, ar pasirinkti kitą sprendimą.

Hormonų lygiui keičiantis galimos ir naujos elgesio problemos, ką man pačiai teko patirti savu kailiu… Mano pirmas patinas buvo kriptorchas – viena jo sėklidė nenusileido. Dėl temperatūrų skirtumo smarkiai padidėja pilve likusios sėklidės suvėžėjimo tikimybė, tad rekomenduojama kastracija. Mano galva, tai viena iš kastraciją pateisinančių priežasčių. Bet kadangi nebuvo priežasties labai skubėti, sulaukiau kol jam buvo virš dviejų metų, kad išvengti bent ankstyvos kastracijos rizikų. Trys mėnesiai po operacijos buvo pragariški… Mano 60kg sveriantis mišrūnas jau turėjo agresijos. Po operacijos ji tapo nevaldoma… Anksčiau puolęs tik jį užkabinusius patinus ir nesunkiai nuraminamas, jis pradėjo pulti visus patinus, svetimus žmones ir net bandė kesintis į šeimos narius… Situacija tapo pavojinga, teko imtis rimtų elgsenos korekcijos technikų. Tik po trijų mėnesių, padedant dresūrai ir laikui, šuo grįžo į normą. Prisiminti to laiko nenoriu… Taip pat pažįstu dresuotoją, kurios kalės elgesys po kastracijos neigiamai pasikeitė visam gyvenimui.

Veterinarai bandys jus įtikinti, kad kastracija yra atsakingas žingsnis. Deja, būtent atsakingiems šeimininkams retai reikalinga. Jeigu jūs domitės pakankamai, kad rasti šį straipsnį, jūs esate pakankamai atsakingi, kad nusaugotumėt savo kalę ar patiną. Jūs neprisidėsite prie šunų pertekliaus problemos, susitvarkysite su savo šuns auklėjimu ir džiaugsitės juo su visais įgimtais organais. Jeigu nėra veterinarinių priežasčių, jums to greičiausiai nereikia. Ar bent jau galite sulaukti vėlyvesnio, saugesnio tam amžiaus.

Kastracija naudinga neatsakingų šeimininkų augintiniams, tačiau dauguma jų nei domėsis tokia galimybe, nei mokės už operaciją… Veterinarijos klinikos pelno tikisi iš jūsų, tam ir pradėta visuotinė ankstyvos kastracijos reklama. Nepasiduokite spaudimui, apsvarstykite visus už ir prieš ir priimkite informuotą, jūsų šuniui geriausią sprendimą!

111003_SCI_neuteredPets.jpg.CROP.article250-medium

Šaltiniai:

Long-term effects of spay/neuter

The risks and benefits

Breed-specific anesthesia

Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers

Early Neutering Poses Health Risks for German Shepherd Dogs, Study Finds

Long-Term Health Effects of Neutering Dogs: Comparison of Labrador Retrievers with Golden Retrievers

44 Comments

  1. Petras

    Pagaliau objektyvus ir issamus straipsnis. Aciu.

  2. Austėja

    Labai labai ačiū už straipsnį. Tiesiog net pagalvot negaliu apie savo kalių ( baltosios šveicarų aviganės, 2 metai) sterilizaciją ar kastraciją (sveikus šunis pjaustyt) ir kas kart patiriu vienokį ar kitokį spaudimą, kad gal reikia. Rėmiau ne vieną veterinarą prie sienos. Bet visi tą patį. Dabar daug tvirčiau jausiuos. Ačiū dar kartą.
    PS vienintelis žmogus, kuris buvo prieš, tai mūsų treneris, kuris padėjo man dresuot šunes 🙂

    • karinna

      Prašom, stengiuosi dalintis svarbia informacija. Sterilizacija retai būtina.

  3. Steisė

    Visada buvo keista girdėti tik geràją sterilizacijos pusę, ieškojau straipsnių, o kur neigiama pusė ir kažkodėl jie nerašomi (tikriausiai yra tam priežasčių). Ačiū už paaiškinimus.

  4. Regina Kersnauskaitė

    Ačiū už informaciją. Ji padėjo apsispręsti.

    • karinna

      Prašom, džiaugiuosi, kad buvo naudinga.

  5. Svetlana

    Sveiki,Pas mane yra vokiečiu špicas 10 men. Man siulo jau ji kastroti. Mes dar mastom. Ar ne per anksti? Ka daryti?

    • karinna

      Ar yra priežasčių kastracijai? Jeigu rekomenduoja tik profilaktiškai, saugiau sulaukti bent kaulų augimo pabaigos. Mažoms veislėms tai apie metai. Aišku, verta ir aplamai apsvarstyti, ar reikia operacijos.

  6. Egle

    Sveiki, turiu prancuzu buldogu porele, noriu kastruoti patineli (jam 2metai ir beveik 2men.) Patele pradejo rujoti (jau antra ruja) ir patinelis baigia visus namus numyzti ir jei ji bandom barti, tai jis urzgia, jo elgesys pasikeites, kadangi neplanuojame tureti suniuku ar manot, jog verta patineli kastruoti?

    • karinna

      Dėl žymėjimo, greičiausiai verta. Tik urzgimo tai gali nepanaikinti visai, čia jau gilesnė santykių su šunimi problema.

  7. Neringa

    Sveiki,
    Mano samojedui patinui 2m 8men, isigijome su mintimi veisti, bet iki dabar nenuejom i paroda ir jam pries kokius 1,5m buvo distichiaze, salino blakstiena. Ir suzinojau, kad minusas veisimui, nes persiduoda genetiskai.

    Pradejome svarstyti apie kastravima. Nors istikruju nenorime. Bet is apyvarpes teka lyg ir sperma ir namu sienos aptaskytos. Taip pat ant kiausinuku vis atsiranda slapiuojanti zaizdele, kuri uzdziuva sasas nukrenta ir po kurio vel tas pats. Jis pats nelenda, nesilaizo ten.

    Ateityje noretume isigyti antra samojeda – mergyte. To priezastis butu patino kastravimas.

    Patarkite, ka rinktis.
    Nebezinau iki dabar.

    • karinna

      Tai vienas iš tų nevienareikšmių atvejų. Žaizdelė galbūt labiau susijusi su su kailio būkle aplink tą vietą? Jeigu veterinaras mano, kad hormonai turi įtakos, tai vienas iš pliusų jūsų šuns kastracijai. Jeigu jis labai aktyviai reaguoja į kales ir nėra galimybės rujos laikui atskirti skirtinguose namuose, aš šiuo atveju turbūt kastruočiau. Amžius jau saugus, ankstyvos kastracijos rizikos jau negresia.

  8. Lina

    Sveiki,
    turime 8 mėn. vokiečių aviganį (patiną). Kriptorchas, todėl jei niekas nepasikeis, planuojame kastraciją, kai sueis 1 metai. Ar didelė tikimybė, kad šuns elgesys po kastracijos pasikeis ir jis taps „kilimėliu“? Nes šiuo metu turime labai aktyvų šunį. Ačiū

    • karinna

      Visai kilimėliu netaps. Bet su vokiečiu būtų ramiau palaukti 1,5 metų, kad pilnai užsidarytų kaulų augimo zonos.

  9. Jolanta

    Labai apsidžiaugiau radusi kitokią nuomonę, ačiū! Mūsų kernterjerei jau 8 metai, jai po kiekvienos rujos pasireiškia tariami nėštumai, veikia pieno liaukos, dėl to veterinarai vis siūlo kastraciją, kad neprasidėtų senatvėje uždegimai, navikai ir kt. ligos. Abejonių, baimių dėl šalutinio poveikio labai daug, todėl vis delsiu. Jūsų straipsnis gerokai padrąsino ramiai gyventi toliau. Optimizmo suteikia ir mintis, kad mūsų kalytės mama yra nekastruota ir jau 15-os metų sulaukė bei dar neturėjo jokių rimtų sveikatos problemų (galimai turime gerus genus 🙂 ). Jei kalbėti dar apie reprodukcijos sustabdymą, yra laparoskopinė sterilizaciją, kai kalėms šalinamos kiaušidės, o gimda lieka. Kokia Jūsų nuomonė apie šį būdą? Yra informacija tik apie pliusus, o minusus ne. Ar realiai tai tas pats, kas ir abiejų organų pašalinimas? Būsiu dėkinga.

    • karinna

      Rizikas visada reikia vertinti individualiai. Laparoskopinė sterilizacija lygiai taip pat veikia hormonus, turbūt ne saugesnė šia prasme. Tik greitesnis atsistatymas.

      Ovary sparing spay (OSS) būtų saugesnė alternatyva reprodukcijos stabdymui, kalbant apie hormonų poveikį. Pašalinama gimda, paliekamos abi ar viena kiaušidės. Pjūvis kiek didesnis. Nežinau, ar Lietuvoje tai jau atliekama. JAV populiarėja. Panašu į vazektomiją patinams ir vyrams, kai nutraukiami kanalai spermos išskyrimui, tačiau sėklidės lieka vietoje.

  10. Ieva

    Sveiki,
    Turime 9 mėn. Vaikarų Sibiro laikos patinėlį. Veilė iš prigimties aktyvaus medžiotojo, tačiau mes patys nemedžiojam, šuo auginamas mieste, bute. Tas medžiotojo instinktas pas jį labai stiprus ir jis sunkiai dresuojasi. Pats šuniukas grubesnio charakterio, ypatingai lauke – sunkiai reaguoja į skanėstus jei mato kokį nors dirgiklį – kitus šunis, paukščius ir pan. Jei prileidi prie kito šuns – iškart lipa ant jo, kanda į kaklą, tai šunų žaidimo aikštelėse daugiau nebepaleidinėjam, nes tiesiog kitus šunis įsikandęs užvaiko ir grubiai uždominuoja. Mum pataria kastruoti šunį, tačiau esame dvejonėse, ar tokius įgimtus veislės instinktus gali kastracija pakoreguoti, ar jis dėl to gali tapti imlesnis dresūrai ir pan. Ką jūs patartumėt?

    • Canis.lt

      Ne, kastracija medžioklės instinktų nepaveiks visai. Su kitais šunimis poveikis gali būti abipusis. Kastruoti mažiau pasitiki savimi. Galbūt bus švelnesnis, o galbūt pradės pulti iš gynybos.

  11. Lina

    Suprantu, kad sterilizacija skirtingai nei kastracija neturi daugumos aprašytų blogybių. Ar rekomenduojate sterilizaciją? Nes straipsnyje taip ir liko sterilizacija neišanaluzuota.

    • Canis.lt

      Sterilizacija Lietuvoje šunims nėra atliekama, ar bent man neteko to girdėti. Sterilizacijos metu paveikiami takai, tačiau patys organai (kiaušidės ir gimda ar sėklidės), paliekami organizme. Galbūt galima būtų rasti veterinarą, kuris sutiktų tai atlikti. Būtų paveiktas tik vaisingumas, hormonai lieka, kalė rujoja, patinas išlaiko potenciją ir lytinį aktyvumą. Taip, tokia operacija neturėtų su hormonų netekimu susijusių rizikų.

      Kalėms dar vienas variantas – ovary sparing spay, kai pašalinama gimda, tačiau paliekamos kiaušidės ar viena iš jų. JAV populiarėjanti operacija, taip pat paliekanti hormonus ar dalį jų.

      Viskas, kas įprastai atliekama abiems lytims Lietuvoje yra kastracija. Ir neigiamas poveikis rastas pas abi lytis. Kai kurios rizikos didesnės kalėms, kitos patinams.

  12. Laima

    Sveiki, turiu 10 metu mišruna kuris bega kaip isprotejas pas mergas. Ar nebutu per velu ji iskastruot?

    • Canis.lt

      Tai priklauso nuo šuns sveikatos būklės. Su amžiumi bet kokios operacijos rizika kyla.

  13. Algirdas

    Sveiki, turime prancūzų buldoga 14 mėnesių patinėlį . Puola ant šunų didelių ir mažų , nesvarbu kokios lyties . Lauke paleidžiamas sunkiai kontroliuojamas . Gal padėtų kastracija . Ačiū .

    • Canis.lt

      Ne, jums reikia elgesio korekcijos. Kastracija gali pakeisti elgesį, kurio priežastis – lytiniai hormonai. Jeigu jis pultų tik patinukus, šioks toks pagerėjimo šansas būtų. Šiuo atveju tikrai nepadės.

  14. Inga

    Sveiki, turime 6 metu Jack Russell ir beagle misrune kalyte, sveikata puiki, labai gera, supratinga. Veterinare siulo sterilizuoti, kad butu apsaugota nuo lytiniu organu infekciju. As negaliu net pagalvoti apie sveiko suniuko pjaustyma, man tai per skaudu zaloti. Ar butina sterilizuoti? Ar galima palikti taip kaip yra? Aciu

    • Canis.lt

      Nėra būtina. Tačiau su amžiumi kažkiek kyla gimdos uždegimo tikimybė. Būtina visada stebėti šuns būklę ir galimas išskyras iš kilpos. Joms atsiradus ar šuniui esant keistai liūdnam būtina kuo greičiau patikrinti šuns sveikatą. Gimdos uždegimas gali būti atviras ir uždaras. Atviras sukelia pūlingas išskyras, jį pastebėti daug lengviau. Uždaras neduoda išskyrų, jį pastebėsite tik pagal prastesnę šuns savijautą. Tikrinama echoskopu, ar gimdoje nėra skysčių. Taip pat vyresnes reikia dar akyliau saugoti nuo galimo nėštumo. Vyresnėms jis gresia didesnėmis komplikacijomis.

      Aš pati nesterilizuoju savo kalyčių tik dėl amžiaus. Daugumai nieko nenutiks. Svarbu pastebėti tuos retus atvejus, kai kyla problemų. Sterilizuoju tas, kurios turi padidintą riziką. Viena mano kalytė dėl kitos sveikatos problemos gėrė vaistus, kurie didina gimdos uždegimo riziką. Ją sterilizavau dar jauną. Reikia vertinti individualią situaciją.

  15. Laura

    Patarkite,mano prancuzui,2 metukai,jis be perstojo lauki uosto ir laizo kitu sunu slapima,ir lipa ant koju visiem kas ateina i svecius,ar pades kastracija,jis nesielgs taip?

    • Canis.lt

      Čia kastracija greičiausiai padėtų. Tačiau galima apsieiti ir be jos drausminimu.

  16. AOrz

    Mano suniukui, meksikieciu plikasis/mini 11 men. Ar yra pavojus , jeigu jo nekastruosiu tai jis zymes kampus namuose?

    • Canis.lt

      Šiokia tokia rizika yra. Tačiau pamačius pirmus atvejus ir sudraudus „nusikaltimo metu”, dauguma nustoja ir be kastracijos.

  17. Renata

    Sveiki mūsų cvergšnauceriui 10m.yra širdies užesių, dabar rado prostatos padidėjimą rekomenduoja kastracija , bet kad širdelė atlaikys duoda 50/50 😢 Ptarkit kaip elgtis

    • Canis.lt

      Tai pernelyg sudėtinga situacija patarimui neturint visų detalių. Jūsų vietoje apsilankyčiau dar pas porą veterinarų, išgirsti daugiau nuomonių, bent vieną iš jų su kardiologijos specializacija. Pasirinkimas greičiausiai priklausys nuo rizikos dėl širdies.

  18. Edita

    Sveiki, turim 6 metų bulterjerų porelę. Kalytė prieš metus sterilizuota, bet vis tiek kažkiek pasireiškia rujos požymiai ir tada patinas pameta galvą… laižo lauke kalės šlapimą, pamatęs svetimus žmones namie paženklina baldus, lipa ant kalės, toji leidžia…ir tai tęsiasi apie pora savaičių. Ko gero vienintelė išeitis patino kastracija ir ar ne per vėlu tokio amžiaus?

    • Canis.lt

      Rujos požymių neturi būti. Ar buvo atliktas tik gimdos pašalinimas, paliekant kiaušides? Jeigu jos šalintos, greičiausiai tai padaryta ne pilnai. Jei lieka gabaliukas kiaušidės, pseudo ruja gali tęstis. Išeitys lieka dvi. Arba operacijos revizija kalei, randant tą likusį gabaliuką. Manyčiau, veterinaras turėtų sutvarkyti netinkamai atliktą operaciją. Nebent specialiai paliktos kiaušidės, tuomet tiesiog jas šalinti. Kitas variantas, patino kastracija, tokiame amžiuje tikėtina, kad menkai sumažintų patino elgesį. Šuo jau pilnai pratęs prie tam tikrų reakcijų. Net nelikus hormoninio pagrindo, elgesys gali tęstis. Mano pačios dviejų metų kastruotas patinas keturių metų pirmą kartą sukergė kalę, be šuniukų aišku. Tai retesnis atvejis, bet instinktyvus elgesys daugiau ar mažiau neretai lieka ir kastravus jau suaugusį šunį. Patikimiau būtų tvarkyti kalę, tik labai gaila, kad jūsų atveju operacija matyt atlikta ne pilnai.

  19. Kamilė

    Sveiki. Turime 2 metų borderkoli veislės kalytę. Jau buvo netikras nėštumas ir sutrikę hormonai. Rujos per greit viena po kitos. Dabar dar kiaušidėje rado cistą. Ar vertėtų ją kastruoti? Ar nebūtina? Neplanavau jos kastruoti, bet bijome tolimesnių sveikatos problemų. Kaip patartumėte daryti? Veterinarė patarė kastruoti tokiu atveju. Ačiū už atsakymą.

    • Canis.lt

      Aš nesu veterinarė. Tačiau jeigu pas suaugusį šunį yra problemų su lytiniais hormonais, kastraciją tikrai verta apsvarstyti. Galima gauti ir antro veterinaro nuomonę, tuomet spręsti.

  20. Diana

    Sveiki, turime 12 metų mišrūną, yra sveikas, bet lauke puola ant kai kurių šunų, loja, ardosi, sveria 24kg. Namuose vietų nežimi, bet masturbuojasi.Lipa ant kitų patinų lauke, laižo šiknas rujojančiom kalytėm, arba šlapimą lauke.Gal padėtų kostravimas? Elgesį po biški koreguojame.

    • Canis.lt

      Čia kastracija jau vargu ar padės. Net jeigu elgesio priežastimi buvo hormonai, jis jau tapęs įpročiu. Net netekus hormonų elgesys savaime nesikeis.

  21. Daiva

    Aš pasiėmiau auginti 1,5 metu kalyte .Ji labai aktyvi,bet yra problema-visur maizioja kambary.Norejau skiepyti,bet ultragarsu pažiūrėję liepia kuo skubiau sterilizuoti,nes pasakė,kad rado gimdos uždegimą kaupiasi skysčiai,atseit dėl to ji maizioja kambary.,nesipraso į lauką
    Užrašė tabletes-sugirdziau,uzsirasiau pas veterinarą sterilizacijai.Bet kaimynas savo 6 metu patiną kastraci ir jis tapo labai vangus,priaugo svorio.Pataria niekur nevesti ir nedaryti operacijos.Tiesiog pasimeciau ir nebežinai ką daryti?Kas gyvūnui būtų geriau?Ar sterilizacavus nebesimaizios kambary?Rasote kad nelaikys šlapimo dar labiau.Ar tai tiesa?Ar visi šunys tinka po sterilizacijos ir kastravimo?Ačiū jei atsakysit.

    • Canis.lt

      Prie gimdos uždegimo tikrai reikia sterilizuoti. Jeigu vaistai pilnai neišgydys, o tai nutinka neretai, šuo gali mirti. Šunys po sterilizacijos nenutunka, jeigu normuoti maistą. Ar nebedarys namie atsakyti sunku. Jeigu taip vyksta tik dėl piometros, taip. Jeigu yra kita priežastis, teks tvarkytis su ja.

  22. Grazina

    Sveiki ,niekur nerandu tokios informacijos.Kastruotas šuo susirakino su mano rujojančia kale,niekada nebūčiau pagalvojus,kad taip gali būti.Ar tai normalu,ar taip gali būti,kad čia dėl ale malonumo?

    • Canis.lt

      Pas mane toks atvejis buvo, šuniukų nebus. Kastruojant po lytinės brandos instinktai jau veikia, hormonų trūkumas jų pilnai nenustelbia. Pasitaiko tokių atvejų. Aišku, dar svarbu, ar abi sėklidės pašalintos pilnai. Palikus dalį per klaidą apvaisinimas įmanomas.

  23. Edita

    Sveiki, mano Jorkšyro terjerei planuojame atlikti laparoskopinę sterilizaciją. Jai 2,4 m. , buvo trys rujos, po antros ir trečios rujos buvo tariami nėštumai, gana sunkūs, kalytė beveik nieko neėdė, nešiojosi su savimi žaisliukus, savo rūbelius, pieno liaukos išbrinkusios ir pilnos pieno. Veterinarai patarė duoti daug fazinio krūvio ir mažinti maistą. Maisto ji ir taip nenorėjo ėsti, bet labai daug vaikščiojom lauke su ja, viskas susitvarkė.
    Lankėmės pas kelis veterinaras ir visų nuomonė vienoda- reikia sterilizuoti. Visgi aš dar abejoju dėl sterilizacijos, todėl mano klausimas būtų- ar reikėtų atlikti sterilizaciją tokiu atveju?
    Dėkoju už atsakymą.

    • Canis.lt

      Sveiki, jeigu tariami nėštumai buvo stiprūs, rekomenduojama sterilizuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.