Dresūros pradžioje ypač svarbi motyvacija mokymuisi, ir patogiausia priemonė tam – skanėstas. Juo gali ne tik motyvuoti savo augintinį mokslams, bet ir padėti bei parodyti, ko iš jo norima. Tuo pačiu didžiausi sunkumai dresūroje kyla, kai neišeina efektyviai panaudoti šios priemonės – šuo tiesiog nenori skanėsto. Progresas dresūroje tampa lėtu, ir šeimininkui tikrai sunku neprarasti tikėjimo. Laimei, tai išsprendžiama problema, ir jūs galėsite mėgautis dresūros treniruotėmis.

hungry-dog-800x450

Idealiausia maitinti šunis nustatytu, jums patogiu laiku. Mažus šuniukus nuo 2 mėnesių maitinam iki 5 kartų per dieną, suaugusius 1-2 kartus, priklausomai nuo maitinimo tipo. Jaunesni nei 2 mėnesių šuniukai dar turi būti su mama. Pasiėmus šuniuką iš veislyno, kur jis konkuravo dėl maisto su broliais ir sesėmis, nauji šeimininkai neretai skundžiasi nevalgumu. Negalima skaninti šuniukui įprasto maisto, maišyti su gardėsiais. Dažniausiai užtenka tik praleisti vieną maitinimą, ir šuniukas mielai sukirs savo porciją.

Didžiausia klaida – palikti maistą visada. Valgūs šunys suvalgys per daug, ir greitai nutuks. O nevalgių apetitas sumažės dar labiau, nes lengvai prieinamas maistas tampa dar mažiau svarbus. Maisto palikimas – tik laikina priemonė, nesprendžianti problemos, o galbūt net ją didinanti. Teisingas pasirinkimas – patraukti maisto indelį jeigu šuo bent trumpam nustoja valgyti, iki kito maitinimo. Taip, kelias dienas galbūt šuo taip suvalgys mažiau negu savo normą, tačiau visgi supras kad maistas vertingas, ir neverta praleisti progų.

Nebijokit, sveiki didesni šunys be žalos sveikatai gali badauti iki 7 dienų, nors iki to tikrai neprieis.  Šuniukai ir mažų veislių šunys yra gerokai jautresni, jie ir patys vargu ar praleis daugiau nei vieną maitinimą. Reguliariai siūlant maisto joks gyvūnas tikrai nepakenks sau. Jeigu jau pradėjote skaninti maistą ir jūsų suaugęs, vidutinio ar didesnio dydžio šuo net nebando valgyti kokybiško, bet neskaninto maisto, jam praverstų iškrovos diena prieš vėl siūlant porciją.

533851_1280x720

Kartais, ypač dresūros periodu, vien tokio režimo neužtenka. Tam turime dar vieną galimybę, kuri veikia puikiai. Pradedame maitinti savo šunį ar šuniuką tik mokymosi metu. Maisto indelis dingsta, ir kiekvieną kąsnelį šuo užsidirba iš rankų. To karto porciją imame su savimi į lauką, ir kartojame paklusnumo treniruotes, apdovanodami šuniuką maisto gabaliuku. Žinoma, tai galima daryti namuose ir patogiausia tai maitinant sausu maistu.

Visai natūralu, kad pirmus kartus šuo nesistengs tiek, kad suvalgytų visą porciją. Nenuolaidžiaukime., kitas šansas turėtų būti tik kito maitinimo metų. Per porą dienų supratęs, kad pilnas indelis namuose nelaukia, ir truputį išalkęs, šuo pradės stengtis daug labiau. Jeigu šuo jau liesas, prasimušus apetitui ir norui mokytis galime ilginti treniruotes ir duoti daugiau maisto, nei siūlo normos.

Jei šuniukas jau dirba už skanėstą, bet norisi daugiau entuziazmo, tiesiog pabandykit keletą skirtingų skanėstų. Šunų skoniai skirtingi, kaip ir jų šeimininkų, tad jeigu kaimyno keturkojis puikiai mokėsi naudojant sausainukus, jūsų šuniui jie gali paprasčiausiai pasirodyti neskanūs. Visada patariam naudoti ką nors smulkaus (dideliam šuniui iki 1x1cm) ir minkšto, ko nereikėtų ilgai kramtyti ir šuo labai neištrokštų. Populiariausi variantai: namie susipjaustytas sūris arba dešrelės, perkant skanėstus tinka kiek padžiovintos mėsos skanėstai. Skirtus šunims įprastai tenka dar pjaustyti namie patiems, tačiau kai kurie skirti katėms puikiai tinka vidutiniams ir dideliems šunims. Jeigu sudėtyje tik mėsa, nuo skirtų šunims jie skirsis tik dydžiu ir forma.

Nors daugumai tiks kas nors iš jau išvardintų skanėstų, gurmanams galima pasiūlyti namie virtų ir truputį padžiovintų jautienos kepenų arba Džiugo sūrio. Dažniausiai šunims patinka šių produktų kvapas. Galite išbandyti ir įvairius kitus variantus, pagal savo šunį. Vienas mūsų mokinys dirbo už morkų gabaliukus, kuriuos mėgo labiau nei mėsą.

Dog-and-carrot