Sudraskyta sofa. Nulupti tapetai. Nukąsti laidai. Sugraužtas telefonas. Dažnai šuniuko įsigijimas atneša ne tik džiaugsmą, bet ir nuostolius. Likęs vienas dėl nuobodulio ar streso dažnas šuniukas ieško, kuo smagiu užsiimti… Ir tai retai patinka šeimininkui. Grįžus namo vietoj smagaus pasivaikščiojimo su šuniuku jūsų gali laukti pora valandų tvarkymo ir remonto planavimas. Bet to lengvai galima išvengti.

Narvai ir boksai šunims buvo sukurti šiai ir kelioms kitoms problemoms spręsti, bet nauji šeimininkai dažnai žiūri į juos su nepasitikėjimu. Juk gaila uždaryti mylimą šuniuką į „kalėjimą”… Tačiau kaip šuniukas priims savo narvą priklauso tik nuo jūsų. Ar jam tai bus baisus kalėjimas ir bausmė, ar mėgiamas guolis, rami ir saugi vieta poilsiui. Tai priklauso tik nuo jo naudojimo.

Tinkamai naudojamas narvas padeda išvengti namų siaubimo paliekant šuniuką jame, kol nesate namie ir negalite stebėti jo elgesio. Taip pat narvas padeda pratinti prie švaros namuose, kadangi priimdamas narvą kaip savo guolį šuniukas natūraliai nenorės jo teršti ir tinkamai išvedamas, mokysis kentėti. Specialūs narvai automobiliui ir kelionėms užtikrina ne tik tvarkingą važiavimą, bet ir maksimalų šuns saugumą eismo įvykio atveju. Net smulki avarija gali baigtis rimta trauma laisvai važiuojančiam šuniui… Ir galiausiai, narvas puikiai tarnauja keliaujant į parodas, varžybas, atostogoms ir net kraustantis, ypač labai jautriam šuniukui. Juk jis keliaus su savo namais, kuriuose ramu ir saugu bet kur.

Pirma susipažinkime su narvų tipais:

Narvai

Namie dažniausiai naudojami metaliniai narvai. Jie pakankamai patikimi, patogiai susilanksto kai nereikalingi, ir kainuoja palyginus nedaug. Tačiau namie galite pasistatyti bet kurį iš šių narvų. Medžiaginis boksas labai patogus kelionėse, sveria nedaug ir sudėtą jį lengva nešiotis su savimi. Tačiau tinka tik ramiems ar vyresniems šunims, nes lengvai sugraužiamas. Plastikinis boksas tinka skrydžiams lėktuvu, dažniausiai tam ir įsigyjamas. Jie lengvi ir patvarūs, bet susideda tik pusiau, užima daugiau vietos pervežant. Kai kurių veislių šunys gali būti pabėgimo ekspertais, ir išeina iš daugumos įprastų narvų. Būtent jiems gaminami pilnai aliumininiai narvai, iš jų ištrūkti labai sunku. Jie brangūs ir nesudedami, bet kai kuriems šunims tinka tik jie.

Narvai automobiliui skirti kelionėms, jų forma labiau pritaikyta bagažinės dydžiui. Aliuminio narvai dažnai gaminami pagal konkretaus automobilio dydį. Gali būti skirti vienam arba dviems šunims. Galima rasti ir narvus automobiliui, kurie praėję testavimą ir maksimaliai užtikrina šuns saugumą avarijos atveju. Bet net ir narvas be testavimo yra gerokai saugesnis nei palaidas šuo smulkių įvykių atveju.

Mažoms veislėms taip pat naudojami aptvarai, metaliniai arba medžiaginiai. Jie suteikia daugiau vietos, bet kadangi neturi nei dugno, nei grindų, didesniems šunims labai lengva iš jų išeiti.

puppy_crate

Prieš pradedant naudoti narvą jūs turite žinoti kelias taisykles, kaip tai daryti saugiai ir maloniai šuniukui. Reikia atsižvelgti į veislę, amžių, fiziologiją ir net savo tikslus.

Kadangi šuniukas neturėtų atlikti gamtinių reikalų narve, yra tam tikros fiziologinės ribos, kuriam laikui šuniukas gali būti paliktas jame.  Tas laikas kažkiek priklauso nuo veislės ir šuns dydžio, bet iki šuniui sukanka metai, „taisyklė” būtų kiek šuniukui mėnesių – tiek maksimaliai valandų jis gali būti narve. Naktį įprastai šuniukai gali iškentėti ilgiau, kadangi daugiau miega. Mažų veislių šuniukai turi būti išvesti kiek dažniau, aktyvūs šuniukai kiek dažniau nei ramesni. Gera taisyklė mažiems šuniukams – išvesti po žaidimo, valgio ir miego.

Prie narvo pratiname pamažu. Narve maitiname ir girdome šuniuką, duodame skanėstus, jei šuniui patinka ten dedame guolį. Pirmas tris dienas laikykite narvą atvirą, kartais ten įmeskite skanėstų kad šuniukas juos susirinktų, Šuniukas neprivalo leisti daug laiko jame. Tada pradedame uždaryti šuniuką narve trumpam. Pradėti idealiausia būtų kai šuniukas pavargęs, davus ilgiau kramtomą skanėstą. Šiame etape svarbu neišleisti cypiančio šuniuko, kad neišmoktų prašytis balsu. Geriau palaukti kol jis nurims. Ir po truputį ilginti laiką. Svarbu nebarti ir nebausti šuniuko, kai jis yra narve ar uždarant jame.

Pripratinus tokiu būdu, sukūrus komfortą šuniukai, jis pats mielai rinksis narvą poilsiui. Turėsite tvarkingus namus, saugų šunį, ir komfortą keliaujant. Linkiu kiekvienam šuniukui turėti savo narvą ir protingą šeimininką.