Neretai jūsų progresą dresūroje labai lėtina viena visai smulki klaida, kurią kartais pačiam labai sunku pastebėti. Čia pateikiame jums 10 dažniausių tokių klaidų, kurių galėsite nesunkiai išvengti savarankiškai.

1. Duodate komandas skirtingais, nors ir panašiais žodžiais

Jums jie aiškūs ir skambūs, bet jūsų šuniui „Sėdėt”, „Sėsk”, „Atsisėsk”, „Sėskis” ir t.t. – skirtingi žodžiai, nesuprantami šuniškai logikai. Įsivaizduokite, kad užsienietis nesuprantama kalba jums sako daug skirtingų žodžių. Kaip jį suprasti?
Žinoma, jeigu jūs žinote bent vieną šio rinkinio žodį, jūs išgirsite ir suprasite jį. Bet kiti, net jei panašios reikšmės ir skambesio, jums liks nežinomi. Šuniui taip pat. Galite šnekėti su šuniu begalinėmis tiradomis, bet jam tai tarsi ateivių radijas. Šuo supras tik tos komandos garsą, kurios buvo išmokytas. Kitus žodžius galbūt ir suvoks po penkių bendro gyvenimo metų, bet esu tikra kad dresūros rezultato jūs norite greičiau.

2. Dažnai duodate komandą ir nesulaukiate jos įvykdymo

Tai didelė klaida. Jeigu pasakėte „Ne” – šuo turi nutraukti veiksmą, kurį draudžiate. Tam jūs duodate komandą būtent tuo metu, kai šuo daro kažką blogo. Tas pats ir su komandomis kaip „Sėdėt”. Jeigu duodate komandą, bet nesulaukiate jos įvykdymo duodami kitą ar leisdami šuniui blaškytis, mokote kad komandos vykdymas nėra jums svarbus, tad ir nebūtinas. Teisinga būtų duoti komandą laiku ir visada pagirti už jos įvykdymą arba padėti, jei šuo jos neįvykdo. Taip šuo aiškiai supras, ko iš jo norite.

JeffSeigo

3. Nežinote, ko norite iš šuns

Todėl duodate komandas neužtikrintai, pertraukiate save, kartais duodate keletą komandų iškart. Tai šuniui visiškai nesuprantama. Jis nesupranta, kai girdi „Ne! Eik sėsk čia!”. Tai tas pats, kas palinkėti jums gero apetito užsienio kalba jums einant miegoti. Galbūt kažką ir suprasite, bet tik tai kas savaime ateis jums į galvą. Jūs negalėsite atsakyti į šią frazę, nes nesuprasite ką ji reiškia. Šuo taip pat. Jis nesupras, jei pasakysite kažką per greitai, per tyliai ar neaiškiai. Su laiku šuo pradės tiesiog ignoruoti jūsų žodžius.
Pavyzdžiui, kaip nereikia: „Oi, negalima, neimk šito. Eik į savo vietą!”
Kaip turėtų būti: „Ne, į vietą.”

4. Kviečiate šunį kad jį nubausti, barti ar padaryti kažką nemalonaus

Pavyzdžiui, kviečiate šunį kai jis linksmai žaidžia su kamuoliuku. Ir vietoj to, kad pagirti kai jis viską metė ir atbėgo pas jus, uždedate jam pavadį ir vedate namo. Arba pakviečiate ir be jokio pasisveikinimo pradedate kirpti jam nagus, valyti dantis ar pan. Ar verta stebėtis, kai šuo kitą kartą pagalvos – eiti pas jus ar ne?
Įsiveskite sau taisyklę visada paskatinti po komandos atbėgusį šunį. Galite pagirti, paglostyti, pasiūlyti žaidimą ar skanėstą. Varijuokite paskatinimą komandą jau mokančiam šuniui, kad jis nežinotų koks malonumas jo laukia.
Pasivaikščiojimo metu paleidę šunį reguliariai jį kvieskite, paskatinkite ir vėl leiskite žaisti. Tokiu būdu šuo nesusies pakvietimo su linksmybių pabaiga.
Atminkite, pasitikėjimas ir meilė tarp jūsų ir šuns – brangiausia, ką galite turėti.

5. Neatsargiai elgiatės su šunimi

Kai kurie šeimininkai galvoja, kad jų šuo nepastebės skaudaus užmynimo ant letenos, grubaus pastūmimo, užsimojimo pavadžiu, rėkimo ir pan. Pastebės. Ir prisimins. Ir bijos. Rezultate prarasite šuns pasitikėjimą, kontaktą su juo. Gausite bailų šunį, kuris vykdys komandas tik iš baimės, o ne iš noro suprasti ir būti draugu. Toks šuo vykdys ne tik jūsų komandas, bet ir bet kurio žmogaus, kurio išsigąs.

6. Rėkiate, baratės ir gal net badote mažą šuniuką nosimi į neišvengiamas balutes

Tokia reakcija labai klaidinga, jūs tik išgąsdinsite šuniuką ir priversite jį slėpti įkalčius. Šuniukas gali pradėti šlapintis ant minkštų paviršių (pvz. jūsų sofos) ar net valgyti savo išmatas. Niekada nebauskite mažo šuniuko už teršimą namuose. Šuniukas mažas ir dar tiesiog nežino, kur reikia daryti, bei fiziškai nesugeba kentėti.
Vietoj rėkimo, po miego, valgio ir žaidimo nuneškite šuniuką į tam skirtą vietą ar lauką ir sulaukite, kol jis ką nors padarys. Pagirkite už tai, kaip tik galite! Šuniukas supras, kad kažką padarė teisingai. Po kelių tokių kartų, po truputį šuniukas supras, už ką yra giriamas. Ir darys tai, kas jam malonu!

7. Nenorite kad jūsų šuniukas kaulytų nuo stalo, bet patys ar jūsų šeimos nariai duodate jam gabaliukų po stalu

Jeigu tai nutinka daugiau nei kartą, šuo sėdės šalia ir prašys skanumynų. Šuo nesupras, kad to negalima daryti, jeigu prašydamas bent kartais gaus maisto. Nebarkite šuns, tai jūsų kaltė. Užteks sau ir savo šeimos nariams uždrausti duoti šuniukui bet ką nuo stalo, ignoruoti prašymus, ir neužilgo šuo nustos prašyti.

71b2ffa10858fdda2baaadce9aa3b66b

8. Žiūrite į šunį kaip į žmogų, kuris supranta jūsų kalbą

Šuniuko dresūra – nelengvas reikalas. Nei jums, nei jūsų šuniukui. Kai dresuotojas sužmogina šunį, jis vietoj aiškios komandos „Pas mane” gali pasakyti „Ateik čia” ir t.t. Klaidinga užmiršti, kad prieš jus gyvūnas su visiškai kitokia nervų sistema, dar ir nieko nesuprantantis. Šuo nesupranta jūsų kalbos, nesupranta įkalbinėjimų ar grasinimų.
Galima be galo rėkti, ar įkalbinėti, ar grasinti šuniui, arba duoti šuniui komandą ir paskatinti jos vykdymą skanėstu ar linksmu pagyrimu. Taip gyvūnas supras, ką reikia daryti. Žmogaus kalba tai vadinasi – sukurti sąlyginį refleksą.

9. Jums neužtenka kantrybės, netenkate vilties ir metate treniruotes

Išmokyti galima bet kurį šunį, vienam reikės daugiau laiko, kitam mažiau. Bet visada, jei šuo nesupranta ko iš jo norite – tai jūsų kaltė. Raskite kaip paaiškinti kitaip ir visada paskatinkite teisingą elgesį skanėstu, pagyrimu arba žaidimu. Duokite šuniui suprasti, ką jis padarė teisingai. Po to, kai šuo suprato ko iš jo norima, reikia užtvirtinti komandą. Tai reiškia kartojimą. Šuniuko dresūra – laikas, kantrybė ir pastovumas.
Apsišarvuokite kantrybe, sužinokite kaip dresuoti šuniuką (mes mielai jums padėsime), laikykitės dresūros plano ir jums būtinai pavyks.

10. Jūs skatinate neteisingą elgesį

Pavyzdžiui, šuniukas šokinėja ant jūsų, kai grįžtate namo. Jūs tuo metu linksmai kviečiate šuniuką vardu, glostote ir sveikinatės su juo. Šunų kalba tai reiškia, kad jums patinka jo elgesys ir kitą kartą šuniukas vėl šoks ant jūsų. Arba, pavyzdžiui, išgirdęs fejerverkus šuo išsigąsta ir lenda į kampą ar po stalu. Jūs prieinate, gailite šuns, raminate maloniu tonu. Jūsų elgesys gali kelti šuniui fobijas, baimes staigiems garsams, bet kuriuo atveju nieko gero jūsų elgesys neduos. Šuo supras, kad bijoti yra gerai.
Kai suprasite, kaip veikia šuns logika, tapsite tikrais savo keturkojo draugais.