Artėja didžiosios metų šventės – džiaugsmingas laikas mums visiems.

Tačiau daliai keturkojų jos reiškia ne tik būrį seniai matytų svečių ir gardžius kąsnelius. Dažnas šuo sulaukia ir siaubo – fejerverkų. Kiekvienais metais būna ir dėl baimės pabėgusių šunų. Mūsų užduotis – padėti jiems būti saugiems ir jaustis geriau.

Jeigu šventes sutinkate lauke ir nesate tikri, kaip jūsų šuo reaguos, rekomenduojame palikti jį namuose. Išsigandęs šuo gali supanikuoti ir pabėgti ar susižeisti. Net jeigu šuo gan ramiai reagavo į pavienes petardas, naujametės fejerverkų gausos jam gali būti per daug.

Jeigu jūsų šuo bijo staigių garsų, juo reikia pasirūpinti iš anksto. Išvesti šunį su saugiu antkakliu ir pavadėliu iki 10 valandos vakaro ir paruošti jam saugią vietą. Įprastai vonios kambaryje garsas girdimas mažiausiai, galima šiai nakčiai savo keturkojo guolį įkurti ten. Arba bent jau rasti ramų kampą šalia sofos, po stalu ar pan. Jeigu šuo turi ir mėgsta savo narvą, saugiausiai jausis jame. Galima papildomai uždengti narvą pledais.

Lauko šunis taip pat reikėtų pasiimti į patalpas, ypač jeigu fejerverkai bus leidžiami arti voljero. Šuniui bus daug ramiau namuose, ar bent jau garaže.

Jeigu baimė tikrai stipri, rekomenduojame jau pradėti papildų kursą. Praktikoje papildai Serene-Um (parduodami vet. klinikose) buvo veiksmingi, tačiau pilnam efektui juos reikia pradėti duoti nuo savaitės iki mėnesio prieš fejerverkus. Baimė nedings, tačiau bus lengvesnė.

Gali padėti specialus šuns įvyniojimas elastiniu bintu – TTouch Body Wrap. Instrukcijas galite rasti čia: https://youtu.be/N83oXBZy0KM . Tik pasirūpinkite, kad bintas nebūtų pernelyg užveržtas, šuo turi jausti juostas, tačiau jos neturi spausti. Jeigu planuojate naudoti šį įvyniojimą, reiktų papratinti šunį prie jo iš anksto.

Visiems šunims naudinga pradėti dirbti su jautrumu garsams. Rekomenduojame atsisiųsti fejerverkų įrašų į savo kompiuterį su gera garso įranga, Pradėti groti šį garsą ilgesnį laiką, pradedant nuo tokio garso stiprumo, į kurį šuo dar nereaguoja. Po truputį didinti garsą, kelti lygį kiekvieną kartą, kai šuo jau visai nereaguoja į garsus.

Linkime jums ir jūsų augintiniui linksmų ir saugių švenčių!