Šventinio laikotarpio išgyvenimo vadovas

Jautrių šunų savininkams

Kalėdos — tai laukiamiausia žiemos šventė, kurios vienodai laukia ir maži, ir dideli. Tai stebuklo kupinos akimirkos, praleistos artimiausiųjų apsuptyje bei ramus metas, suteikiantis galimybę sustoti ir pagalvoti.
Naujieji metai – gamtos ciklo pabaiga ir pradžia. Švenčiame metų rezultatus ir planuojame naujus pasiekimus, mėgaujamės šeimos ar draugų kompanija.

Tačiau daliai žmonių šis laikotarpis prisipildo nerimu. Į lauką nebenorintis eiti, išsigandęs ir drebantis mylimas augintinis, ar net nežinoma kryptimi pabėgęs šeimos narys neleidžia džiaugtis švenčių atmosfera, o ypač fejerverkų šviesomis.

Tikrai didelė šunų dalis bijo fejerverkų, ypač jeigu iššaunama arti ir visiškai netikėtai. Deja, visiškai apsisaugoti nuo fejerverkų beveik neįmanoma, juk retas turi galimybę ir noro išvažiuoti į nuošalų vienkiemį… Likusieji niekada negali žinoti, ar kuris nors kaimynas nenuspręs švęsti iš anksto ar vėliau. O vedžioti šunį vis tiek reikia. Ką gi daryti?

Saugumas

Pirmas žingsnis – pasirūpinti šuns saugumu. Jeigu jūsų šuo jautrus arba jūs dar nežinote, kaip jis reaguoja į staigius garsus, vedžiokite tik su tvirtu pavadėliu ir tinkamo dydžio antkakliu arba specialiomis, ypač saugiomis petnešomis. Nepaleiskite šuns nuo pavadėlio bent nuo gruodžio 22 iki sausio 3d.

Geriausia vedžiojimui – martingale tipo antkaklis. Jo apimtis sumažėja šuniui traukiant bet kuria kryptimi. Dydį reiktų pritaikyti tokį, kad užsidėtų per galvą, o patraukus būtų praktiškai kaklo apimties, tačiau nesmaugtų. Prireikus galima kiek sumažinti antkaklį jau uždėjus šuniui ant kaklo.

Iš daugumos petnešų šuo gali išsinerti tempdamas atgal, kas tikėtina jeigu šuo išsigąs kažko priekyje. Tinka specialios petnešos su papildomu diržu per pilvą, pvz. Ruffwear Webmaster. Tinkamai uždėjus šuo negalės iš jų išsinerti. Petnešos neturėtų būti labai laisvos.

Nerekomenduojame naudoti ir automatinių pavadėlių. Panikoje šuo gali staiga pradėti bėgti visu greičiu. Jeigu jis tuo metu bus toliau nuo jūsų arba automatinis pavadėlis nebus užfiksuotas, smūgis per jūsų ranką gali būti labai stiprus. Neretai žmonės išmeta pavadėlį iš rankų, o paskui lekianti rankena gali dar labiau išgąsdinti šunį, paskatinti jį bėgti dar toliau.

Reakcija

Šeimininku pasitikintis šuo pasitiki ir jo reakcija, kai atsitinka kažkas netikėto ar šuniui nesuprantamo. Jūs turite likti ramūs, savo kūno kalba rodyti pasitikėjimą savimi ir atsipalaidavimą.

Ką daryti, kai šuo jau išsigando?

Visų pirma, nepulkite lenktis prie šuns, jokiu būdu nerėkite. Jeigu šuo nori bėgti, stovėkite ramiai ir tvirtai laikykite pavadėlį. Galite ramiai kalbėti su šunimi, tačiau neguosti. Tonas turi būti pakankamai kasdienis. Didelis pokytis rodys šuniui, kad tikrai nutiko kažkas keisto. Kai šuo kiek aprims, idealiu atveju atsisės prie jūsų kojų, galite pradėti jį girti. Nepamirškite, kad girti reikia už ramią reakciją, jokiu būdu ne paniką.

Skirkite kelias sekundes savo pačių fiziologinei reakcijai. Šuo puikiai jaučia pokyčius žmogaus kūne. Jūsų baimę, kad šuo galėjo pabėgti, šuo gali priimti kaip baimę garsams ir tuo patvirtinti sau, kad bijoti reikia. Kvėpuokite ramiai ir giliai. Tai leis grįžti į normą jūsų širdies ritmui ir sumažins adrenalino kiekį kraujyje. Judėkite užtikrintai, kalbėkite lėčiau ir ganėtinai žemu tonu.

Jūsų pačių reakcija – geriausia pirma pagalba išsigandusiam šuniui. Šuniui aprimus tęskite savo pasivaikščiojimą. Geriausia tuoj pat nebėgti namo, bent jau jei fejerverkai nurimo. Leiskite šuniui apsižiūrėti, kad realaus pavojaus nebuvo.

Galite pasikonsultuoti su savo veterinaru dėl raminančių papildų, dažniausiai žolelių ara feromonų pagrindu. Šiuo laikotarpiu gali būti naudinga duoti tokio tipo papildus profilaktiškai.

Ką daryti su mažu šuniuku ar jaunu šunimi, kuris nebijo fejerverkų?

Šiuo atveju taip pat bus labai svarbi jūsų reakcija, kūno kalba. Jeigu šuo visiškai nekreipia dėmesio į staigius garsus, jūs galite taip pat tęsti įprastą veiklą. Nesustoti, nerodyti susirūpinimo. Galbūt pasiūlyti šuniui pažaisti ar duoti kelias mėgiamas komandas. To visiškai užteks.

Jeigu šuo sustoja, sutrinka, nerodo aiškios baimės, tačiau ir nežino, ką daryti, jūs turite parodyti jiems teisingą variantą. Vėlgi, pirmiausia svarbi jūsų pačių reakcija. Galite ramiai nukreipti šuniuko dėmesį į skanėstą ir paskatinti jį už dėmesingumą, galima pradėti žaisti. Tokiu atveju linksma jūsų reakcija net gali išmokyti šunį, kad staigūs garsai yra gerai, jie reiškia linksmybių pradžią.

Naujametinė naktis

Per patį fejerverkų antplūdį šuniukai ir garsams bent kiek jautresni šunys turi likti namuose. Jokiu būdu nesiveskite šuniukų žiūrėti fejerverkų. Net jeigu jie nerodė baimės, tokios fejerverkų gausos ir žmonių šūkavimo gali užtekti tai baimei atsirasti. Nerizikuokite.

Jeigu šuo turi išreikštą baimę garsams, juo reikės pasirūpinti papildomai. Jeigu šuo pratęs prie narvo, šią naktį palikite šunį jame. Papildomai užklokite narvą pledu, kad būtų atvira tik viena siena ir šuo nematytų lango. Turintys mėgstamą vietą už sofos ar po stalu gali būti ten. Labai stiprios baimės atveju, būkite su šunimi patalpoje be langų, toliausiai nuo išorinių sienų arba bent su užtrauktomis užuolaidomis. Dažnai tam tinkamiausias vonios kambarys. Įsikurkite ir pasiruoškite kartu išgyventi didžiausią šūvių antplūdį. Vėlgi, patys reaguokite kuo ramiau.

Ilgalaikė pagalba

Visas šunų baimes galima jei ne visiškai pašalinti, tai bent jau gerokai sumažinti. Tam reikia skirti laiko, bet kitais metais šventės gali atnešti gerokai mažiau streso ir jums, ir jūsų šuniui. Galite kreiptis į mus dėl šuns nujautrinimo garsams. Ruošiamas ir platesnis straipsnis apie nujautrinimą.

Šuniukų savininkai čia gali rasti nemokamų resursų šuniuko pratinimui prie įvairių garsų (anglų k.):  https://www.dogstrust.org.uk/help-advice/dog-behaviour-health/sound-therapy-for-pets

Tikiuosi, kad šventinis laikotarpis atneš jums ir jūsų keturkojui draugui daug daugiau džiaugsmo, nei streso. Labiausiai linkiu jūsų šunims likti saugiems šalia jūsų.
Prašau, pasirūpinkite tuo!