Anksčiau naudotos tik specifinėms reikmėms (rogių tempimui, apsaugos mokymams, bėgimui su šunimi), šunų petnešos sparčiai tampa kasdienio pasivaikščiojimo palydovėmis. Įvairių spalvų ir formų, pamatysime jas ant daugelio keturkojų lauke. Petnešos reklamuojamos kaip saugesnė, patogesnė ir net tempimą mažinanti alternatyva. Ar tai tiesa?

Petnešų žala

Deja, dažnai man skaudu žiūrėti į vedžiojamus šunis… Bent kas antro šuns petnešos jam netinka ir žaloja šuns kūną, laikyseną ir sukelia skausmus. To priežastys? Visų pirma, dažnos petnešos rėžia šuns pažastis. Manote, jei šuo nesiskundžia ir eina, jis jaučiasi gerai? Įsivaizduokite save šuns vietoje… 

Įsivaizduokite, kad esate priversti visada vaikščioti su specialiomis petnešomis už kurių jus dar ir kažkas laiko gale. Įmanoma? Žinoma. Bet ar vaikščiosite normaliai? Ne, būtinai pradėsite kitaip statyti kojas, kad vengti spaudimo ir trynimo. Kas bus, jei taip pavaikščiosite penkis metus? Pasikeis jūsų laikysena, kitaip išsivystys raumenys, tikėtina, kad prasidės klubo sąnarių problemos dėl nenatūralių judesių.

Lygiai tą patį matome ir šunyse, kurie vaikšto su netinkamomis petnešomis. Alkūnes šuo pradeda laikyti toliau nuo kūno, kad sumažinti diskomfortą dėl diržų pažastyse. Pasikeitęs priekinių kojų judėjimas neša ir tolimesnius pokyčius. Tai ne tik tampa rimtu trūkumu parodiniams šunims, tačiau ir paankstina artritinius pokyčius sąnariuose. Kenkia visam kūno balansui. Dar baisiau, kai netinkamos petnešos uždedamos augančiam šuniukui… Jų kūnas negrįžtamai sužalojamas labai greitai.

Petnešos nuo tempimo?

Antra galima žalos priežastis – petnešos, kurios sukurtos šuns judesių sukaustymui, siekiant išvengti tempimo. Beveik visada jos kartu ir rėžia pažastis. Skirtumas? Tokie petnešų modeliai kenkia VISADA, kai aukščiau parodyti netinka būtent tiems šunims, nors galbūt tiktų kitaip sudėtam šuniui su ne tokia gilia krūtine. Tokios petnešos nuo tempimo veikia, nes šuo jaučia diskomfortą ar net skausmą. Neleiskite niekam jums sakyti, kad tai „pozityvus” mokymo būdas.  Veikimo principas identiškas smaugiamam ar griežtam antkakliui, tik pateiktas „gražioje”, nors ir labiau šuniui kenksmingoje formoje.

Pirmose dviejose foto – populiarios ir Lietuvoje siūlomos, nebrangios petnešos nuo tempimo. Jos veikia kaustydamos peties judesius ir rėždamos pažastis. Net vaikštant su laisvu pavadėliu, vien jų buvimas veikia daugelio šunų pečių judėjimą ir atitinkamai ženkliai keičia šuns žingsnį. Tai reiškia, kad šuo silpniau, bet yra baudžiamas net kai vaikšto gražiai. Apie trečią pavyzdį man aplamai trūksta žodžių… Labai išradinga kankinimo priemonė. 

„In a limited gait analysis study, Dr. Zink observed that dogs wearing no-pull, front clip harnesses bore less weight on their front legs than they normally would – even when the harness wasn’t attached to a leash! In addition, the dogs bore less weight on the leg that was on the far side of where the person walked, even when there was no leash attached; when the dog had a leash attached, it was more significant.”

Christine Zink, DVM, PhD, DACVP, DACVSMR Šaltinis

Dar kaip petnešos nuo tempimo būna reklamuojamos šių tipų petnešos:

Pirmos rimtai varžo šuns pečius, antros ir trečios eina per kaklo apačią ir gali smaugti šunį. Jos nebuvo sukurtos tempimui mažinti, bet gali versti šunį vengti tempimo per keliamą diskomfortą. Tik jeigu šuo vis tiek nors kažkiek tempia su jomis, klausimas, kokią žalą jos gali padaryti kūnui.

Trečia priežastis – netinkamas priekyje segamų petnešų nuo tempimo naudojimas. Čia jau kalbame apie geresnės formos petnešas, kurios neina tiesiogiai per pečius. Jas įmanoma panaudoti pakankamai saugiai, jeigu tai daryti teisingai. Ko nedaro beveik niekas… 

Dažniausiai matome šunį, kuris tempia ir su petnešomis, visiškai persikreipęs ir vos judindamas vieną koją. Aš jaučiu tų šunų skausmą, tarsi matyčiau plėšiamo nago video…  Bet tokia padėtis nestebina. Peržiūrėjau 20 populiariausių Youtube video apie petnešas nuo tempimo, anglų kalba. Absoliuti dauguma rodo kaip jas uždėti ir galutinį rezultatą, kaip šuo gražiai eina šalia. Arba rodo paskui laikomą skanėstą einantį šunį. Jis identiškai eitų ir palaidas. NEI VIENAS video nerodo šuns, kuris būtų susidomėjęs kažkuo priekyje. Radau vos vieną naudojamų petnešų video. Štai kaip tai atrodo:

Ar jums tai atrodo sveika šuniukui? Man – ne. Ir taip, tai buvo vienintelis petnešų panaudojimo momentas tarp vedimo skanėstu.

Ar geriau šuniui leisti tempti ir smaugtis su antkakliu? Ne, tai taip pat pavojinga. Geriausia užsiimti mokymu netempti su kvalifikuoto dresuotojo pagalba, jeigu nepavyksta patiems. Taip būsite tikri, kad nekenkiate savo šuniui. Arba, jeigu jums tempimas nemaišo, pirkite šuniui patogias, saugias petnešas.

Saugios petnešos

Ne, petnešos tikrai ne visada blogis. Jos gali būti ir būtinos. Ypač teisingai parinktos specialios paskirties petnešos, skirtos veikloms, kur šuo turi traukti.  Kinkymas, svorių tempimo varžybos, apsaugos treniruotės. Taip pat geros formos, tinkamai parinktos petnešos gali būti geriausiu variantu šunims su trachėjos ar kaklo problemomis, ir nekenkti kitiems šunims. Jeigu šuo nesitampo, tinkamos petnešos šuniui bus patogios. Bet jeigu šuo mėgsta traukti, jam traukti bus tik patogiau.

Pastebėkite, kas bendra tarp specialių petnešų. Visos turi kiek praplatintą Y formos priekį ir eina toliau nuo alkūnių, neliečia priekinės kojos net šuniui judant. Jeigu jau nusprendėte naudoti petnešas, ieškokite tų, kurios irgi atitiks šiuos du kriterijus. Deja, aš negaliu jums pasakyti, kurio gamintojo petnešos yra tinkamos. Jas BŪTINA matuoti ant savo šuns. Šunų sudėjimo variacijų tiek, kad vienam šuniui idealiai tikusios petnešos kitam gali būti giliai pažastyse. Pamatuokite, prasieikite su šunimi ir stebėkite, kaip jos guli. 

Kaip naudoti petnešas nuo tempimo

Geriausia būtų mokyti šunį netempti nuo mažens, su paprasčiausiu antkakliu. Įdėjus laiko tai tikrai įmanoma. Kol šuo mažiukas – nesunku. Kuo daugiau šuo turi „blogos” patirties, tuo sunkiau keisti elgesį. Visgi nusprendėte įsigyti petnešas nuo tempimo? Visų pirma, jūsų šuo turi būti jau baigęs aktyvaus augimo periodą. Šuniukams tai prasta mintis. Parinkimo kriterijai: Y formos krūtinė, nelenda į pažastis, turi sagtį ant krūtinės.

Kaip jomis naudotis? Prisegate pavadėlį prie žiedo ant krūtinės ir pradedate eiti. Šuo tempia? Staigiai timptelite atgal, kad šuo pilnai apsisuktų link jūsų, ir atleidžiate. Šuo pasižiūri į jus, o dar geriau prieina? Giriate ir paskatinate. Tempia vėl? Apsukame vėl. Jokiu būdu neleiskite šuniui eiti su įtemptu pavadėliu, nes tuomet kenčia šuns kūnas. Apsukti šunį reikia kaskart, kai jis bent kiek patraukia.  Skatinti, kai grįžta ir kai netraukia. Tai veikia, nes apsukimai šuniui nemalonūs. Su laiku tempti turi vis mažiau. Jeigu ne, kažką darote ne taip. Kreipkitės į dresuotojus gyvai konsultacijai.

Tiesą pasakius, jeigu jau būtina speciali įranga nuo tempimo, saugesnis griežtas antkaklis. Taip, atrodo „nedraugiškai”.  Bet jų naudojimo būdas identiškas. Kai šuo traukia, staigiai timptelime, kad šuniui būtų nemalonu. Paskatiname, kai šuo grįžta ir kai netempia. Tik jūsų jėgos reikia mažiau ir naudojant ne visai teisingai žala kūnui mažesnė, tiek neišsikraipo judėjimas. Tiek petnešas, tiek griežtą antkaklį būtina nuimti grįžus namo. Laiks nuo laiko pasižiūrėti, ar niekur nenutrinta, ar nėra jokių žymių. Petnešos gali trinti, jei jų dydis neatitaikytas ar netinka forma. Nuo griežto retkarčiais matome mažyčius šašiukus. Tai alergijos plienui pasėkmė, įprastai tokią reakciją turi tik ir kitų alergijų turintys šunys. Būtina tuoj pat nuimti antkaklį ir tokio paties nebenaudoti. Teks įsigyti specialų hipoalerginį, pagamintą iš metalo lydinio, vadinamo kuroganu. Jis būna gelsvos spalvos. Pakeitus antkaklį problemų nebebus. Galimas kailio papilkėjimas, tai tėra metalo oksidai. Jie nekenksmingi, nusiplaus išmaudžius šunį.

Šuo išsineria ir bėga?

Dalis šeimininkų renkasi petnešas, nes bijo, kad šuo išsiners iš antkaklio. Tai klaida. Iš daugumos petnešų šuniui lengva išsinerti traukiant atgal. Krūtinės diržas eina per plačiausią jos vietą, tad nieks nesulaiko šuns. Išimtis – specialios petnešos, kurios turi dar vieną diržą, per pilvą. Kadangi šis diržas užveržtas labiau, šuo nebegali išsinerti iš petnešų. Dar vienas patikimas variantas – Martingale tipo antkaklis. Tereikia uždėti jį šuniui per galvą ir tuomet pareguliuoti taip, kad traukiant pavadį antkaklis pilnai priglustų prie kaklo. Jis turi būti tokio dydžio, kad niekaip nepraeitų per galvą, bet ir nesmaugtų. Kai pavadys laisvas, antkaklis yra platesnis ir patogus šuniui. 

Efektas judėjimui

Pabaigai – puikus video, kaip skirtingos petnešos veikia šunų judėjimą.