fbpx

Dresūros antkakliai: naudinga ar žiauru?

Internete reguliariai kyla diskusijos dėl tariamai „žiaurių” dresūros įrankių: griežto ir elektrinio antkaklio. Man tai primena išsireiškimą, kad ginklai žudo, ar naujausią paniką dėl žmones traiškančių BMW automobilių. Tarsi ginklas dėkle ar automobilis garaže savaime galėtų kam nors pakenkti… Tuo pačiu puikiai suprantu, kad su protingu dresūros įrankių naudojimu susidūręs retas žmogus. Tikrai reikia žinių ir bent trupučio supratimo, kurio aš šiandien ir tikiuosi suteikti. Kaip ginklas gali apsaugoti gyvybę arba ją atimti, priklausomai nuo žmogaus, į kurio rankas jis papuls, taip ir bet koks antkaklis gali tiek pakenkti šuniui, tiek ir palengvinti jo gyvenimą.

Nelaikau šunų šeimininkų idiotais, kuriems negalima patikėti pavadžio. Juk ir paprasčiausiu medžiaginiu antkakliu galima pasmaugti šunį… Tačiau kuo įrankis efektyvesnis, tuo jis paprastai ir pavojingesnis neteisingose rankose, jei naudojamas be suvokimo. Labai dažnai gatvėje tenka matyti pavadį tempiančius šunis su nekokybiškais griežtais antkakliais, uždėtais kaip karoliai. Tokie šeimininkai ne tik pasmerkia šunį visiškai betiksliam diskomfortui, bet ir neteisingu naudojimu sugadina tą įrankį tolimesnei dresūrai, net jei jie išmoktų juo naudotis.

Mažumai šunų dresūroje prireikia daugiau nei paprasto medžiaginio ar odinio antkaklio. Turime net Obedience varžybų prizininkę, kuriai nereikėjo griežtesnio įrankio. Stambiems ir „nagliems” šunims kartais naudojame griežtą antkaklį, prieš tai išmokius šeimininką tinkamai juo naudotis. O elektrinio antkaklio per 6 metus man prireikė vos dviems klientų šunims, ir tai labai trumpam laikotarpiui. Tikrai ne kiekvienam šuniui net galima naudoti tokius įrankius, tai priklauso nuo dresūros lygio, jautrumo, charakterio ir šeimininko sugebėjimų. Bet iš anksto jų bijoti taip pat neišmintinga. Su mokančio jais naudotis dresuotojo pagalba kai kurie šeimininkai pasiekia puikių rezultatų. Išsiauklėja visiškai paklusnų šunį, kuris jaučiasi laimingas klausydamas šeimininko.

Labai svarbi taisyklė – korekcijos negali būti naudojamos pradiniam mokymui, ir niekada šuo negali gauti vien korekcijas be paskatinimo pasitaisius. Visi čia aptariami antkakliai gali būti naudojami tik kai šuo jau puikiai supranta komandų reikšmę. Toliau detaliai papasakosiu apie kiekvieną populiarų dresūros įrankį, jo pliusus, minusus, ir pagrindines naudojimo taisykles. Kaip ir kiekvienas klientas dresūros aikštelėje, jūs taip pat galėsite spręsti, naudoti tam tikrą dresūros įrankį savo šuniui, ar ne.

Nori išmokti teisingai pasirinkti ir naudoti dresūros priemones? Registruokis asmeninėms treniruotėms!

Smaugiantis Antkaklis

Chrome-Chain-Show-Dog-Choke-Collar-1mm-HS16-big

Šio tipo antkakliai gali būti pagaminti iš įvairios medžiagos: metalinės grandinėlės, medžiaginės virvelės, ir net siauros odos. Visi antkakliai, kurie patempus tampa mažesni už šuns kaklo apimtį, priklauso šiai kategorijai.

Kažkada naudojęsi milžinišku populiarumu, ypač tarp Vokietijos dresuotojų, šiuo metu smaugiami antkakliai užtarnautai praranda savo pozicijas dresūroje. Šunų, naudojusių smaugiančius arba griežtus antkaklius, tyrimai parodė, kad būtent smaugiantys antkakliai kelia žalos trachėjai riziką. Iš dalies ši žala kyla dėl sudėtingo naudojimo.

checkcollar

Kad būtų efektyvus, antkaklis turėtų visada būti pačiam šuns kaklo viršuje, iš karto už ausų. Deja, kadangi smaugiantys antkakliai turi būti pakankamai laisvi, kad užsimauti per šuns galvą, jie amžinai slenka ir „tabaluoja” apatinėje kaklo dalyje, kur dėl raumenyno šuo nelabai jaučia antkaklio poveikį. Dalis šeimininkų, vietoje to, kad pataisytų padėtį, tampo šunį stipriau. Tai ir priveda prie liūdnų pasekmių… Taip pat reikia įsitikinti, ar antkaklis uždėtas teisinga puse, ką naujokams sunku pastebėti.

Dauguma dresuotojų jau atsisako tokių antkaklių dresūrai, tačiau jie gali būti naudingi kitokiai paskirčiai…

showchokeParodose šunys dažnai rodomi su specialia, labai plona, „paauksuota” ar „pasidabruota” smaugiančia grandinėle. Kadangi parodoje antkaklis turi kuo mažiau dengti šuns kaklą, ir kuo mažiau kristi į akis, tokia daili grandinėlė tampa geru pasirinkimu. Nors ir smaugianti, ji naudojama tik kelias minutes ringe, akylai stebint teisėjui. Šuo niekada nebūna iš tikrųjų smaugiamas, atitinkamai grandinėlė nedaro žalos.

Stambių narelių grandinėlė ir man pačiai patinka kaip kasdienis antkaklis, nes daug mažiau trina šuns plauką. Tačiau jeigu reikia prisegti pavadį, segu jį prie to žiedo, kuris nejuda ir nesmaugia šuns.

Griežtas Antkaklis

prong

Griežtas antkaklis gali būti efektyvia pagalba užtvirtinant išmoktas komandas, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Teisingai naudojant tokį antkaklį šuo pajaus diskomfortą vos timptelėjus pavadį, tad didelį ir aktyvų šunį galima išmokti valdyti ir neturint fizinės jėgos. Šie antkakliai taip pat turi keletą tipų, nuotraukoje pavaizduoti populiariausi. Jeigu jums prireikė tokio antkaklio, rinktis reiktų pagal šuns kailį. Nors ir atrodo „baisiau”, šie antkakliai saugesni nei smaugiantys, ir lengvesni naudoti. Tačiau tuo pačiu juos dažniausiai matau naudojamus visai neteisingai.

Nekokybiškas antkaklis ir jo naudojimo pasėkmė...

Nekokybiškas antkaklis, paliktas uždėtas ekstremaliai ilgai…

Lietuvoje turime ir didelę nekokybiškų antkaklių problemą. Kokybiško antkaklio „spygliukai” turi glotnius, užapvalintus ir visiškai neaštrius galus. Visas pasaulis labiausiai pasitiki Vokietijos gamintoju Herm Sprenger. „Kikoje” ar turguje pirktas antkaklis gali lengvai sužaloti šuns kaklą, net iki rimtų žaizdų… Nekokybiškų antkaklių naudojimas tikrai nerekomenduojamas.

Griežtas antkaklis nesukurtas nešioti visą parą. Jis turėtų būti uždedamas tik tam laikui, kai gali būti naudojamas. Pavyzdžiui, uždedamas prieš einant pasivaikščioti ir nuimamas grįžus namo. Ar bent nuimamas nakčiai. Paliekant ilgam laikui, nuo pastovaus kontakto su metalu gali prasidėti kontaktinis dermatitas. Lengvai gydoma, bet nemalonu.

Internete randamos foto su daug skylių šuns kakle paprastai atsiranda, kai augančiam šuniukui uždeda ir keliems mėnesiams palieka antkaklį… Šuniukui augant iki žaizdų įauga ir paprasti medžiaginiai antkakliai, ir petnešos… Tai ekstremali šuns nepriežiūra.

Neteisingai (per žemai) ir teisingai uždėtas antkaklis

Neteisingai (per žemai) ir teisingai uždėtas antkaklis

Taip pat labai svarbu teisingai uždėti tokį antkaklį. Jis turi būti iš karto už ausų, kaklo viršuje. Būtent dėl to naudojimui tinkami tik tie antkakliai, kurie atsisega, o ne užsideda per galvą. Kokybiški gan lengvai atsisega per narelius arba turi sagtį. Nuotraukoje, kur antkaklis uždėtas neteisingai, pavaizduotas nekokybiškas antkaklis, kuris parduodamas ir Lietuvoje. Stipriai užspausti „spygliukai” neleidžia jo atsegti, būtent dėl to jis per didelis ir kabo per žemai.

Dar vienas svarbus aspektas – šie antkakliai nėra skirti pastoviam nešiojimui. Negalima šuniui leisti tempti ant šio antkaklio. Tai ne tik žiauru, tačiau šuo pripranta prie pastovaus diskomforto ir nebereaguoja į antkaklį. Griežtas antkaklis gali būti naudojamas tam tikrame mokymo etape tik užsiimant su šuniu, pavadys turi įsitempti TIK korekcijos metu. Pradėti primygtinai rekomenduoju tik su patyrusio dresuotojo priežiūra, kuris ne tik patikrins, ar jūsų šuniui galima naudoti tokį antkaklį (labai jautrių ir bailių šunų elgesiui jis gali ir pakenkti), bet ir išmokys teisingai juo naudotis. Tai tikrai efektyvus įrankis, galintis gerokai palengvinanti šeimininko darbą.

Apynasris Halti

halti

Šis „dresūros įrankis” labai mėgstamas „tik pozityvių” dresuotojų, dažnai rekomenduojamas tempiantiems šunims kaip humaniška priemonė. Jis tikrai efektyvus, kadangi visiškai apriboja šuns galvos padėtį. Patempus šuo neturi kitos išeities, kaip pasukti savo galvą ir eiti ta kryptimi. Deja, kadangi įprastai naudojamas be mokymo, jis neišmoko šuns netempti. Net po ilgo laiko nuėmus apynasrį, šuo vėl temps.

Tarsi to būtų maža, dėl specifinės pavadžio fiksacijos, šuniui staigiai šokus į šoną (kas nutinka pamačius katę ar kitą šunį) kyla rimta kaklo traumos rizika, žala retesnė, bet daug stipresnė nei su smaugiančiu antkakliu. Smulkesnė problema – iki pūslių nutrinta nosis, kas nutinka gan dažnai. Apynasriui pakilus prie akių galima ir infekcija.

Antkaklis Nuo Lojimo

nb

Citrusinis ir elektrinis antkakliai nuo lojimo

Antkakliai nuo lojimo gali tapti išsigelbėjimu nuo namie lojančio šuns ir piktų kaimynų. Jie gali būti trijų rūšių: ultragarsiniai, citrusiniai ir elektriniai. Praktikoje ultragarsiniai antkakliai – nieko verti. Šunys sėkmingai juos ignoruoja. Kiti du tipai gali būti veiksmingi. Citrusiniai veikia purkšdami nemalonų skystį į šuns snukį kai jis loja, jie būna veiksmingi jautriems šunims. Elektriniai antkakliai veikia naudodami silpną elektros iškrovą šuniui lojant. Technologija panaši į medicininius elektrostimuliacijos (TENS) aparatus žmonėms, naudojamus nuo skausmo. Jeigu jau nuspręsite pasinaudoti tokiu antkakliu, labai svarbu pasirinkti kokybišką. Kadangi jie veikia savaime, kažkam užstrigus gali gerokai išgąsdinti šunį ir net sukelti elgesio problemas.

Kokybiški elektriniai antkakliai turi keletą (dažnai 6-7) stiprumo lygių. Jų kaina – apie 100eur. Šuniui sulojus panaudojamas žemiausias, sulojus vėl per 30  sekundžių aukštesnis, taip vis einant iki aukščiausio. Ilgiau patylėjus vėl pradeda nuo žemiausio. Arba lygį nustato šeimininkas. Svarbu, kad antkaklis neturėtų garso signalo, kitaip šuo nemalonius pojūčius susies su juo, o ne savo lojimu. Prieš naudojant rekomenduojama konsultacija su dresuotoju, kuris įvertins ar tokia priemonė tiks jūsų šuns charakteriui.

Elektrinis dresūros antkaklis

ecollar

Elektrinis antkaklis – labai nevienareikšmiška dresūros priemonė net tarp dresuotojų. Profesionalo rankose šis įrankis daro stebuklus, tačiau pas naujokus ne ką rečiau sukelia begalę problemų. Įprastai rinkinį sudaro įkroviklis, pultelis ir antkaklis su gavėju. Pultelis ir gavėjas gali būti įvairių formų, pultelis su LED ekranu arba be. Yra net sugalvotas mygtukas ant piršto žiedo, naudojamas vietoj pultelio. Kokybiški antkakliai turi iki 127 reguliuojamų lygių, nuo nejaučiamo iki tikrai nemalonaus. Kai tik atsirado, šie antkakliai buvo naudojami gan aukštu lygiu kad sukelti šuniui labai stiprią, neigiamą korekciją, pvz. bėgant paskui mašiną, katę ir pan. Sistema buvo tokia: neklausai – tau bus labai nemalonu – tas blogas jausmas išsijungs tik kai tu paklusi. Tai jau retai naudojama metodika.

Šiandien profesionalūs dresuotojai – sportininkai kaip tik naudoja elektrinį antkaklį ir šuns aktyvinimui – labai žemais lygiais (vos jaučiamais šuniui) ir trumpais impulsais. Toks naudojimas reikalauja ne tik daug žinių ir patirties, bet ir šuns pajautimo. Tai jau artima menui. Aš esu už elektrinio antkaklio naudojimą profesionaliose rankose, ir pati jį naudoju savo šunims, tačiau nemanau kad jis turėtų būti parduodamas visiškai laisvai ir naudojamas savarankiškai be žinių ir patirties.

Rinkoje taip pat daug pigių, nekokybiškų antkaklių. Kokybiškas antkaklis kainuoja nuo 200eur ir turi daug švelniai keičiamų lygių. Visi kokybiški antkakliai turi ir vibracijos funkciją, kai vietoj elektros impulso šuo jaučia gavėjo vibraciją. Būtent ši funkcija neretai naudojama kurčių šunų dresūrai duoti komandai, kai šuo nusisukęs nuo šeimininko. Pavyzdžiui, trumpa vibracija gali reikšti sėdėt, o ilga – pas mane. Šio įrankio naudojimo pasekmės ypatingai priklauso nuo žmogaus, kurio rankose atsiduria pultelis. Mano nuomone, kad naudoti šį antkaklį, šuo jau turi tvirtai mokėti komandas, šeimininkas turi domėtis šia sritimi ir šalia turėti dresuotoją, kuris puikiai įvaldęs tokio antkaklio naudojimą.

Reikia pagalbos su šuns elgsena ar paklusnumu? Kreipkitės ir visada jums padėsime!

Pabaigai pristatau jums trumpą filmuką, kuriame dėmesio pratimus demonstruoja elektrinio antkaklio meistras – dresuotojas iš Belgijos Bart Bellon. Jo šuo Thor dresuotas naudojant ir elektrinį antkaklį, o mes matome labai linksmą, laimingą ir aktyvų šunį, kuris mėgaujasi dresūra. Tai yra meistriškumas.

 

43 Comments

  1. T

    Sveiki 35-40kg šunį norime atpratinti lIstt į gelinus ir lipt ant stiklinių durų. Kokias priemones su nuoroda patartumėt naudot? AČIŪ 868695392

    • karinna

      Sveiki, pradžiai rekomenduoju mokyti naudojant pavadėlį ir skanėstus. Kad būtų galima patarti kažką plačiau, reiktų žinoti daugiau. Ką jau dėl to darėte, ar visada stebite šunį kai jis kieme, kiek žinių turite apie šunų dresūrą.
      Mes neprekiaujame dresūros antkakliais, tik mokome kaip teisingai jais naudotis.

      • Miglė

        Sveiki turime Jack russel terjeriuką. Jam apie 2,5m. Sveria 6kg. Norėtume paklausti ar įmanoma tokių metų šunį išmokyti klausyti šeimininko.Paleidus šuo tampa nevaldomas iškart bėga,neklauso ir tiesiai į kelią, nes kitoje pusėje kelio gyvena kaimynų šuniukas.Bandant gaudyti šuo bėga dar tolyn ir išvis gali nebepareiti namo. Ar pabėtų elektrinis ankaklis?

        • karinna

          Taip, ir tokiame amžiuje galima išmokyti klausyti. Bet pradėti reiktų būtent nuo mokymo, o ne antkaklio. Vėlesnėje fazėje, kai šuo jau tvirtai supranta, ko iš jo norima, galima pasitelkti elektrinį antkaklį komandų užtvirtinimui. Tiesiog uždėti ant nedresuoto šuns ir paspausti mygtuką, gali kaip tik baigtis blogiau.

  2. Marina

    Turiu problema su palaidu šunimi,vos tik atsegamas pavadėlis laukuose šuo pasidaro ir kurčias ir aklas ir neturintis šeimininko ,nieko nebeklauso

    • karinna

      Ar šuo žino komandą Pas mane, ar puikiai grįžta būdamas su pavadėliu? Jeigu taip, išeitys dvi. Tvirtinti paklusnumą paleidžiant tik su ilgu pavadėliu, su laiku po truputį jį trumpinant. Arba su profesionalo pagalba įvesti elektrinį antkaklį.
      Mes turime dresūros su apgyvendinimu kursą, kuris tikrai su tuo padėtų.

  3. Julija

    Sveiki, praeitais metais atklydo haskis, kuri priglaudeme nes seimininkai beatsirado. Suniui treji metai. Haskis labai pyksta ant kitu sunu, kas sudaro problemu vedziojant. Ar imanoma dresuojant pakeisti elgasi su kitais sunimis?
    Aciu

    • karinna

      Sveiki. Elgseną pakeisti tikrai įmanoma, bet tam reikia nemažai darbo. Geriausiu visų draugu jis dal ir netaps, bet nustoti pulti tikrai gali. Reiktų pradėti nuo elgsenos korekcijos konsultacijos.

  4. Daina

    Sveiki, turime 5 metu jorksyra – mergyte ir vedant i lauka 4 kartus per diena, ji nuolat loja ir puola ant visu. Ka siulytumete daryti? Suniukas mazas apie 4 kg, bandem deti ansnuki, bet nusiima…

    • karinna

      Sveiki, jums reiktų elgesio korekcijos konsultacijos. Antkaklis čia savaime nepadės.

  5. Mantas

    Sveiki. Kaip atpratinti šunį nuo lojimo šeimininkams pasirodžius akiratyje? Ant svetimų žmonių labai retai loja, tačiau mus pamačius – be sustojimo. Labradoras.

    • karinna

      Neduoti jam dėmesio, kol loja, ignoruoti. Labradorams tai būdinga, tokiu būdu šuo reikalauja dėmesio. Jeigu jo gauna, lojimas paskatinamas.

  6. Aiste

    Laba diena!
    Turime augantį, labai aktyvų, 8,5 mėn spanieliuką. Kiekvienas išėjimas į lauką yra iššūkis – dominuoja, šoka visomis kryptimis, o jei pamato šunį – tempia link jo. Mokėme vaikščiojimo nuo pirmos dienos pas mus, ėjome į pamokas, bet progreso jokio, nors į komandą pas mane reaguoja 90%, komanda šalia pavyksta išlaikyti su skaniukais.
    Galbūt griežtesnis arba Halti antkaklis mums padėtų pasiekti ilgai lauktą lūžį?

    • karinna

      Pamačius „dominuoja” man iškart kyla aliarmas. Tai vos tik paaugliukas, ir įprastai gan minkšto charakterio veislės. 99proc., kad elgesio priežastis kita. Reiktų ją suprasti, tuomet ieškoti išeities. Galbūt specifinė priemonė galėtų padėti, naudojama vienu ar kitu būdu. O gal ir ne.

  7. Solveiga

    Sveiki turim belgiuke labai loja ant mašinų, jai 4mėn. Vis dirbam su komandom kol komanda vis ok tik baigiasi ir vėl kaip pasiūtus loja veržiasi iki dusimo. Ar galima korekcini ankakli?

    • karinna

      Sveiki, šuniukas dar labai mažas. Nerekomenduočiau savarankiškai imtis korekcinio antkaklio, galima sukurti šuniui tiek blogą asociaciją, kad bus sunku ir praeiti šalia gatvės. Jums reiktų dresuotojo pagalbos, įvertinus šunį galima būtų spręsti dėl korekcinių priemonių naudojimo šiuo atveju. Jis taip pat išmokytų teisingai naudoti šias priemones.

  8. Ruta

    Sveiki,turiu haskį(kalyte),šuo priglaustas.Ir jau du metai kai tiesiogine prasme einu iš proto.Išmokiau komandas sėdėt,gulėt,labas,duok penkis,balsas,ramiai.Namie klauso,noriai vykdo komandas,aplamai namie šuo tobulas,bet lauke kažkas baisaus,tempia mane kiek gali ,į kitus šunis reaguoja ,draskosi kaip nesveika.Mokiau komandų ir lauke,jas vykdo ne visas ir tik tada kai žaidžiam su pagaliuku.Didžiausia problema tempimas,ji tiesiog bėga,raunasi,išbandžiau skanukus,sustojima,krypties keitima ir dar n visko.Namie angelas,lauke velnias…Gal Jūs patarsite kaip išspręsti šia problemą ?

    • Canis.lt

      Jums reiktų asmeninės treniruotės. Jos metu matysime, kokios priemonės efektyviausios jūsų atvejui.

  9. Roma

    Sveiki,
    Turime Didįjį pudelį, namuose vienas likęs loja ir kaukia. Jau pusę metų kovojam su šia poblema, kaimynų kantrybė gerokai išsemta. Narvas (pratinom prie jo 4 mėn) tik blogina situaciją. Ar padėtų antkaklis nuo lojimo? Ar būtų pakankama priemonė antkaklis su kvapais? Ar tokiems dideliems šunims tai nepasiteisina? labai nesinori eiti prie varianto su elektriniais impulsais.

    • Canis.lt

      Antkaklis su kvapais žiauri priemonė, nes baudžia šunį dar ilgai po netinkamo veiksmo. Kvapas nedingsta staiga, šuo ilgai jį nemalonų jaučia. Elektrinis nuo lojimo daug sąžiningesnė priemonė šuns atžvilgiu. Bet dauguma šių antkaklių neveikia kaukimo, tad gali pilnai nepadėti. Šuo tiesiog gali rinktis vietoj lojimo vien kaukti.

      • Roma

        Ar antkaliai šuniui su elektros impulsais tokioje situacijoje gali būti žalingi?

        • Canis.lt

          Gali, jeigu pasirinktas nekokybiškas, pigus antkaklis. Tokių parduodamų labai daug… Jie pavojingi. Taip pat jeigu šuns labai silpna psichika, jis gali stresuoti per daug nuo gauto impulso.

  10. Roma

    Ar galėtumėte rekomenduoti gamintoją, kurio gaminiai jūsų nuomone patikimos kokybės?

  11. Canis.lt

    Dogtra, dar Petsafe Sportdog.

  12. Simona

    Gal kažka praleidau, bet neradau informacijos kokie antkakliai šuniukui yra saugiausi? Greitai turėsiu 3 mėn anglu kokerspanielį. Planuoju įsigyti paprasta tradicinį antkaklį ir pavadėlį. Petnešos atrodo tikrai traumuojančiai ir – bent jau man – baisiai stiliaus prasme 🙂

    • Canis.lt

      Saugiausia kaklui – platesni. Geriausia medžiaga jau labiau priklauso nuo plauko tipo.

    • Tomas

      Sveiki turiu belgu aviganį,turiu viena bėda puola kitus šunis,pamato ir viskas daryk ką nori

      • Canis.lt

        Antkaklis savaime čia nepadės, reikia ir dresuotojo, kuris tinkamą patinka ir parodys, kaip bei kada naudoti.

  13. Emilija

    Sveiki, buvo priglausta kalytė, haskytė, veisline jos nevadinam, kadangi dokumentų nėra, nors į mišrūnę nepanaši. Bėda tokia, kad senieji šeimininkai įdiegė šuniui savas taisykles kurias sunku pakeisti, buvo vedama į dresūras, dresuotojas buvo pasirinktas gan patyręs, aiškino kaip atkreipti jos dėmesį, kaip sudominti-rezultatas bevaisis.. šuo pasiima nuo stalo tai ko nori, linkusi į pabėgimus, išmoko atsidaryti duris, vartelius(su sklasteliu), pasprukusi pridaro gan nemažai nemalonumų, o jau ir gėda darosi nuo kaimynų, nes šuo, kad ir kaip bus besaugomas vistik randa būdą pasprukti.. mokam sėsti, gulti, labas, duodi kojytes jei jų paprašoma(valant jas ir tt), žino ką reiškia “ateik”, kol uždara patalpa viskas tvarkoj, visko klauso, bet tik kiemas ar platesnė erdvė.. viskas.. klausos nebėra, regos nebėra, supratimo taip pat nebėra, komandų nebemoka. Kadangi tai haskis suvokiu, kad reikia iškrovos, koregavau savo darbo laiką, kad šuo gautų daugiau dėmesio ir daugiau iškrovos, NEPADEDA. Senieji šeimininkai jos atsisakė, norėjo išvežti į prieglaudą ar mišką iš gailesčio paėmiau, kad surasti atsakingus namus, bet gi žinoma velnio pamesto šuns niekam nereikės. Tiek užsižaidžiau su dresūromis, kirpėjomis, sterilizacija ir skiepukais, kad šuo pas mane jau pusantrų metų. Vienintelis dalykas į ką dar dedu viltis tai elektrinis antkaklis. Prašau patarkit, ką tokiu atvėju daryti, nes jau esu visiškoje neviltyje, o ir pati gyvenu ant įtampos ir nuovargio, norisi išeiti laukan kaip su normaliu šunimi pasivaikščioti ar pabėgioti, bet jos raganavimas verčia link skirybų su ja..

    • Canis.lt

      Sveiki. Taip, panašu kad elektrinis antkaklis galėtų būti geru variantu. Ar galima iškart naudoti jį, ar dar reikia papildomo mokymo prieš tai, matytume susitikę asmeninei treniruotei.

  14. Virginija

    Sveiki turime 7 men rusu toyterjera. Išėjus į lauką labai tempia į prieki, loja ant visu kas juda (ant mašinų , žmonių, kitų gyvūnų). Gal galima būtų dėl lojimo naudoti elektrini ankaklį? Ar yra kiti būdai?

    • Canis.lt

      Deja, tokio dydžio šunims elektriniai antkakliai vis dar nėra gaminami. O ir jie vis tiek netinka, jeigu šuo loja iš baimės. Yra ir kitų būdų.

  15. Danguolė

    Laba diena. Turiu 5 metų vokiečių aviganį. Loja kas tik praeina ar pravažiuoja. Pradėjo skustis kaimynai. Ką galite pasiūlyti kaip sumažinti jo lojimą

    • Canis.lt

      Vokiečiui tai normalus elgesys. Žinoma, keisti jį galima, tik pirma reikia nuspręsti, ko jūs siekiate. Ar kad šuo nelotų visiškai, ar kad lotų mažiau. Pagal tai gyvos konsultacijos metu rinktis sprendimus.

  16. Vytautas

    Sveiki, turime maišyta šunį, 11mėnesių. Kai išvedam dažnai pradeda loti laiptineje, išeini į lauką loja lauke kartais net besustojimo kokias 5min, pastoviai tamposi, pamato kita šunį, dviratį, paspirtuką, mašina loja. Didžiausia problema jo lojimas, lauke komandas sunkiai supranta. Mastome pirkti el.antkakli. gal turite jūs kokių tai patarimų?

    • Canis.lt

      Jeigu nedirbate su dresuotoju, nerekomenduoju. Panaudojus antkaklį ne laiku galite gauti nebe lojimą, o tylų puolimą… Arba tiesiog padidinti baimes. Tinkamose rankose tai vienas iš galimų įrankių, bet įprastai ne pirmas pasirinkimas, pradėjus dirbti su problema.

  17. Aivaras

    Sveiki.
    Kartu su namu paveldejau ir suni. Jam apie 5 metus. Laukinukas, i namus net neina. Viskas su juom gerai. Beveik.
    Gyvena voljere, vakarais po darbu ir savaitgaliais paleidziamas lakstyti laisvai po teritorija. Darbo metu ir naktimis- voljere. Praeinancius ir pravaziuojancius aploja proto ribose.
    Beda- gristant is darbu- jau is tolo girdziu ji lojant ir amsint be tikslo. Mane isgirdes ar uzuodes- nustoja. Kol ateinu iki kiemo, kol atsirakinu vartus, kol nueinu iki voljero- bausti jau nebera tikslo. Nei loja nei supras uz ka baudziu. Kartais diena atleki namo minutei- tai isvaziuojant pradeda loti. Net nezinau kas darosi visa diena.
    Matau tik vienintele iseiti, kaip elektrinis antkaklis. Tik kad kaip lojantis sargas- tai man tinka. Netinka bereikalingas lojimas.

    • Canis.lt

      Pradžiai palikit kamerą pro langą stebėti šunį. Svarbu suprasti ar jis veltui loja visą dieną, ar pradeda loti, nes grįžtat. Šuo iš tolo gali atpažinti savos mašinos garsą. Priklausomai nuo situacijos, sprendimai bus skirtingi. Jeigu loja tik jau grįžtant ir išvažiuojant kelias minutes, gal ir tiek to. Jeigu visą dieną loja veltui, tuomet jau kažką daryti reikia, bet nelengva. Antkaklis nuo lojimo koreguos lojimą nepriklausomai nuo priežasties. Neleis šuniui saugoti.

      Kitas reikalas, tik palakstyti kieme šuniui labai nuobodu. Galbūt jeigu pradėti su juo užsiimti daugiau, duoti protinės veiklos, ir nereikalingas lojimas dings savaime.

      • Aivaras

        As griztu namo be automobilio. Girdet jis manes negali. Bet vat jo skardu balsa as girdziu uz 700 metru. Ir kol ateinu iki namu- jis visa laika loja. O del lakstymo vakarais ir savatgaliais- tai tikrai veiklos buvo su juom. Dabar kai ziema- gal kazkiek maziau praleidziu kieme tiek su sunimi tiek kitais lauko darbais. Bet kitais metu laikais tikrai su juom yra veiklos.
        Gal ir variantas vaizdo kamera. Arba issiklausineti kaimynu.
        Arba gal ta antkakli deti rytasi ir vakarais nuimti. Maz susipras, kad diena, kol vienas loti negalima.

  18. Milda

    Sveiki turiu prancuzu buldoga jam 5 metai ji atidave buve seimininkai.Suo pas mane apie pusmeti viskas buvo gerai kol nepradejo rodyti agresijos ir pulti ant zmoniu pirmas buvo mano draugas pradzioj tik urgzdavo paskui is pykcio prislapino ant grindu bepuldamas kita karta jau ikando.Nu galvoju gal gina mane gal pavydi .Nors is pradziu draugas su juo kuo puikiausia sutare net miegodavo kartu.Po kurio laiko buvo puoles ant mano mamos irgi praleidau pro pirstus .O dabar atejo mano eile puole nei is sio nei is to niekada negalvojau kad galetu bandyti man ikasti bandyt.Dabar as trumpam isvykus i uzsieni ji ziuri mociute pakolkas viskas ok jis jos nepuola bet manau tik laiko klausimas jis kaip namu valdovas nei subausi nei pastumsi .Nebezinau ka ir daryti nes as prie jo jau nebeprieinu .Ar gali pagelbet el antkaklis nes jau i kambari kur jis buna neina net ieiti nes jis puola mane .

    • Canis.lt

      Sveiki, jūsų atveju el. antkaklis tikrai netiks. Pirma reikia išsiaiškinti tokio elgesio priežastis gyvoje konsultacijoje su specialistu, tik po to galvoti apie sprendimo būdus. Esant tam tikroms priežastims korekcija antkakliu gali padėtį ir pabloginti.

  19. Feja

    Sveiki turiu jauna rytu europos avigani, ismokytas keletos pagrindiniu komandu namuose i jas reguoja kuo puikiausiai bet lauke su pavadziu vedziojamas neklauso komandos palik ir labai tampo pavadi. Be pavadzio lakstydamas lauke reguoja i visas komandas gerai.

    • Canis.lt

      Sveiki, jums praverstų asmeninė treniruotė dėl elgesio su pavadėliu. Galbūt būtų naudojamas ir korekcinis antkaklis, tačiau apie tai reikia spręsti gyvai, matant šunį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.