Kad suprastume savo šunis, turime įsivaizduoti ne tik kaip jie mąsto, ką jaučia, bet ir kokiais pojūčiais vadovaujasi. Svarbiausiu jų pojūčiu yra uoslė, tačiau šuns rega kelia daugiausiai klausimų šeimininkams. Galbūt dėl to, kad mes patys labiausiai pasikliaunam būtent ja. Dauguma girdėjo, kad šunys nemato spalvų, tačiau vėlesni tyrimai įrodė, kad tai ne visai tiesa. Šunys mato spalvas, tačiau ne tokias ryškias ir mažiau, nei mato žmogus.

url

Dauguma daltonikų nemato kelių spalvų, nors kitas spalvas skiria. Dažniausiai tokių žmonių tinklainėje trūksta vieno iš trijų receptorių tipų, tuo tarpu visi šunys turi tik du. Vietoje mums žinomos vaivorykštės (violetinė, mėlyna, mėlynai-žalia, žalia, geltona, oranžinė, raudona) šunys mato tamsiai mėlyną, šviesiai mėlyną, pilką, šviesiai geltona, tamsiai geltoną (beveik rudą) ir labai tamsią pilką. Kitaip tariant, šunys mato geltoną, mėlyną ir pilką pasaulį. Iliustracija žemiau vaizdžiai rodo mūsų regos skirtumus.

canine vision

Įdomu ir keista, tačiau populiariausios šunų žaislų spalvos yra raudona ir ryški oranžinė, nors šios spalvos sunkiai matomos šuniui. Raudona atrodo kaip labai tamsi pilka ar net juoda, beveik nesiskirianti nuo žalios vejos. Kitą kartą jūsų šuniui prabėgus pro numestą žaislą, prieš kaltindami savo keturkojį aklumu, išsiblaškymu ar nenoru žaisti, pagalvokite apie žaislo spalvą. Mėlyna ir geltona – geriausiai šuniui matomi pasirinkimai.

Šunų regos laukas taip pat gerokai skiriasi nuo žmogaus. Kadangi šuns akys išdėstytos šonuose, jie turi gerokai platesnį periferinį matymą ir 240 laipsnių regėjimo lauką, vietoj mums prieinamų 200. Toks regėjimas būtinas tiksliam atstumų nustatymui. Tačiau šunų binokulinis, raiškiausias regėjimo laukas perpus mažesnis nei žmogaus.

vision1